Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Tudomásom szerint a HM Elektronikai Igazgatóság Részvénytársaság és a 90 százalékban külföldi tulajdonban álló L.A. Holding Kereskedõház Kft. létrehozta a Hungaria Immobilia Befektetési és Környezetvédelmi Kft.-t. E kft. feladata a honvédség tulajdonát képezõ hét darab nagy üzemanyag-tárolóra és a selejtezendõ üzemanyag értékesítésére egy részvénytársaság megszervezése volt. Ennek érdekében az említett kft. és a 100 százalékban külföldi tulajdonban álló Lines Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. létrehozta a HM Központi Olajtározó és Forgalmazó Részvénytársaságot, amely cég bejegyzés alatt áll.

A honvédség hivatkozott hét darab nagy üzemanyag-tárolója apportként a részvénytársaság össztulajdonának 30 százalékát alkotja, míg a tulajdon 70 százaléka külföldi kézben van. A külföldiek a gyakorlatban ingyen kapják meg a Magyar Honvédség olaj- és benzintárolóit. A cég profilja bértárolás és a két évnél régebbi tárolású repülõgépbenzin értékesítése, mivel a repülõgépbenzin két év tárolás után csak civil célra használható és ezért el kell adni.

Mindezek következtében tehát a honvédség vagyona csökken. A benzintárolók nem honvédség általi, hanem külföldi magánszemélyek útján történõ üzemeltetése újabb olajbotrányt válthat ki a közvéleményben, hiszen a bevételnek csak egy része kerülne vissza a honvédséghez, és felmerül az adóelkerülés gyanúja is. Az állami költségvetési pénzbõl származó honvédségi üzemanyagkészletek ilyen módon történõ értékesítése e költségvetési pénzek elherdálását jelentheti.

Mindezek alapján kérdezem a miniszter urat, hogy az említett többszörös áttételen keresztül külföldi kézre kerülhetnek-e a Magyar Honvédség üzemanyag- tárolói.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage