Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Amikor a választások elõtt a Fidesszel gazdaságiprogram-egyeztetést tartottunk, álmomban sem gondoltam, hogy piaci áremelkedéseket kell majd a parlament plénuma elõtt fideszes képviselõkkel megvitatnom, de úgy látszik, hogy most ez is elérkezett. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiból.)

Kétségtelen tény, hogy a hét végén emelkedett a benzin ára. Tisztelt képviselõ úr, ezzel kapcsolatban ön nyilván ugyanúgy kapott volna adatokat a Moltól, mint ahogy én is kaptam. Egyébként nem a Mol az egyedüli forgalmazó, mástól is lehet kérni, de én történetesen a Molt találtam meg. Itt vannak az adatok, amelyeket, ha kívánja, most idézek. Például a 98-as motorbenzinnél a CIF mediterrán jegyzésár a januári idõszakhoz képest 172 dollárról 194,5 dollárra emelkedett tonnánként. Ebbõl és a forint leértékelõdésébõl az következett volna, hogy a benzinárat 4 forint 23 fillérrel kellett volna emelniük, ezzel szemben 2 forinttal emelték. A többi benzinfajtára pedig körülbelül hasonló dolgokat lehet elmondani.

Itt tehát egyszerûen arról van szó, hogy van egy termék, a benzin, amelyik nemzetközi kereskedelem tárgyát képezi, adják-veszik, és az elég furcsa lenne, ha a magyarországi árak - teljesen függetlenül a külföldi jegyzésektõl, a külföldi forgalmi áraktól, a külkereskedelmi áraktól - rögzítettek lennének egészen addig, amíg az ön által felidézett régi, szép idõkhöz hasonlóan a párt központi bizottsága el nem rendeli, hogy most áremelés lesz. Nem így történik, ez egy piacgazdaság, sok árusítója van a benzinnek, sok vásárlója van a benzinnek, és a külföldi árak alapvetõen meghatározzák a belföldi árát is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage