Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Jól emlékszik, a kormány megalakulását követõen azonnal áttekintette a munka világára vonatkozó szabályokat, és valóban, a kormányprogram is rögzíti, hogy a piacgazdasági viszonyokhoz illeszkedõ munkajogi szabályozásnak az alapjai a megelõzõ idõszakban bizony megkoptak, és néhány hiányosságot, gyengeséget indokolt átfogó áttekintés keretében korrigálni. Erre irányult a'95. évi LV. törvénnyel kihirdetett módosítás, amelyet mintegy másfél éves szakértõi egyeztetés elõzött meg, illetve magában az Érdekegyeztetõ Tanácsban is háromszor tárgyaltuk ezt.

A módosítás elõkészítésével párhuzamosan a Munkaügyi Minisztérium kidolgozta a munka világára vonatkozó szabályozás átfogó átalakításának a koncepcióját is, melyet mind a tudomány képviselõinek, mind a szociális partnereknek megküldött. A kormány az e szervezetektõl érkezõ javaslatok, észrevételek megvitatására, egyeztetésére nyitott, s ez a fajta vita most zajlik.

A további munka menete és annak idõbeli ütemezése, az érdekegyeztetés és a szakmai egyeztetés eredményétõl függ. A munka törvénykönyve koncepcionális, átfogó módosítására az elõbbiekben említett szakmai egyeztetéseket, illetve érdekegyeztetést követõen kerülhet sor. Arra törekszünk, hogy a munkáltatói és munkavállalói szervezetek konszenzusán nyugvó elgondolásokat alakítsunk ki, és ezt nyújtsuk be a Háznak, természetesen a lehetõ legrövidebb idõn belül, de ezt az egyeztetést végigvive.

(14.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage