Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Az eredeti kérdésében nem ennyire precízen kérdezte meg az adott problémát. Tehát úgy szólt a kérdése, hogy mennyi a megszakítás nélkül üzemelõ munkahelyeken foglalkoztatottak éves munkaidõkerete. De a kérdésre adandó válaszban természetesen az lesz benne, hogy nem kell 9 nappal többet dolgozni, mert ugyanannyi, és ugyanaz a számítási módja, mint azoknak, akik nem ilyen módon foglalkoztatottak.

A munka törvénykönyvérõl szóló '92. évi XXII. törvény értelmében a munkaidõ napi 8 óra, és a megfelelõ bekezdés szerint a munkaidõ - a napi munkaidõ tartamának alapul vételével - heti vagy ennél hosszabb, de legfeljebb éves keretben is meghatározható. Abban az esetben, amennyiben adott munkáltatónál munkaidõkeretet határoznak meg, úgy ez a kollektív szerzõdés tárgykörébe tartozik. Az úgynevezett megszakítás nélkül üzemelõ munkahelyeken foglalkoztatottak munkaidõkeretének nagyságára külön speciális szabály nincsen, az éves munkaidõkeret mértéke - a napi munkaidõ figyelembevételével - az egy naptári évben lévõ munkanapok és a napi 8 óra szorzata.

Természetesen a megszakítás nélkül üzemelõ munkahelyek más tekintetben speciális szabályozást igényelnek - hangsúlyozom: más tekintetben. Ilyen például, ha a három- vagy több mûszakos, illetve megszakítás nélküli üzemelés miatt a munkaidõ nem szakítható meg, továbbá a készenléti jellegû, illetve olyan munkakörben, ahol az étkezés munkaidõn belül is biztosítható, a munkaközi szünetet a munkaidõn belül kell kiadni. Szintén ebbe a körbe sorolható a munka törvénykönyve 124. §-a, amelynek értelmében a munkavállalót hetenként két pihenõnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. A fõ szabálytól eltérõen azonban az eltérõ munkarendben foglalkoztatott munkavállalónak hetenként legalább 42 órát kitevõ, megszakítás nélküli pihenõidõ jár. Ebbe a vasárnapnak, illetve ha a munka - rendeltetése folytán - vasárnap is folyik... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmezteti az idõ leteltére.) ...- mindjárt befejezem, elnök úr -, egy másik teljes naptári napnak kell beleesnie. (Zaj.)

Utolsó mondat: további kivétel, hogy az említettõl eltérõen a pihenõidõ kéthetente - kollektív szerzõdés rendelkezése esetén havonta - összevontan is kiadható. Kérem válaszom elfogadását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage