Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! Amint az ön elõtt is ismeretes, Nagy-Britanniában az emberre is halálos veszélyt jelentõ kór, a kergemarhavész terjedt el, amely tragikus következményekkel járhat mindazon országokra nézve, ahová ez a kór betörhet. Hiszen nemcsak a teljes gazdaságot lehetetleníti el, hanem az emberekre nézve is olyan egészségügyi károsodást jelent, amelynek gyógymódját ma még nem ismerik.

Ez a titokzatos kór egyébként, amelynek terjedése sem ismeretes még, és amelynél a lappangási idõ marhánál 6-8 év, embernél akár 20 év is lehet, Magyarországot legalább három vonatkozásban érinti. Egyrészt nyilvánvalóan meg kell szervezni a védekezést a kór behurcolhatóságával szemben, másrészt olyan tesztlaboratóriumokat kellene felállítani, amelyek egyrészt alkalmasak lennének a kór kiszûrésére, másrészt rögtön kellõ tanúsítványt állíthatnának ki a tiszta áruról.

(14.40)

Végül pedig a kórral sújtott nagy-britanniai piacokat illetõen egy soha nem látott lehetõséget teremt a magyar földmûvelésügy számára, hogy betörjön ezekre a piacokra.

Kérdem ezért a miniszter urat, vajon van-e akadálya annak, hogy akár azonnal ilyen szûrõlaboratóriumot felállítsanak, és a vámõrséggel közösen milyen védekezési móddal kívánják megakadályozni a kór behurcolását. Várom a válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage