Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Tájékoztatom önt és a televízió nézõit arról, hogy Magyarországon ilyen megbetegedést még soha nem észleltünk. Magyarországon ilyen megbetegedés nincs. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a megbetegedés ne forduljon elõ a mi rendkívül értékes szarvasmarha-állományunkban.

Azt is elmondanám, nem új ez a kór elõttünk. Az Egyesült Királysággal kötendõ állat-egészségügyi megállapodás aláírása pontosan azért húzódik, mert mi is olyan garanciákat kérünk, mint amelyeket az Európai Unió elfogad. Megnyugtathatom tehát önt és a parlamenti képviselõket, mindent megteszünk annak érdekében, hogy távol tartsuk Magyarországtól ezt a megbetegedést.

Egyébként a legújabb esetek miatt szigorú utasítást adtam az ellenõrzésre, különösen az esetleges fertõzés behurcolásának a megakadályozására. De ugyanezt teszi az Európai Unió; a sajtóból értesülhettünk róla, hogy milyen intézkedéseket léptettek életbe, amelyeknek az a céljuk, hogy az Angliából történõ kiszállítást is megakadályozzák.

Azt gondolom, ezek az intézkedések elegendõek lesznek, de készülünk arra, hogy valamennyi érintettet, a vámszervek állatorvosait, a vámosokat is, ha úgy tetszik, kiképezzük erre a betegségre, jobban megismertetjük velük a teendõket, és azok ellenõrzését fokozottabban kérjük majd számon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage