Rockenbauer Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

ROCKENBAUER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én elfogadom a honvédelmi miniszter urat a válaszadó személynek, de meg kell mondanom, nagyon sajnálatosnak tartom, hogy nem tudnak bejönni a miniszter urak, hogy még egy államtitkár urat sem tudnak beküldeni a Külügyminisztériumból, kifejezetten külügyi kérdések megválaszolására.

Tisztelt Miniszter Úr! Az egész világon minden jóérzésû ember aggodalommal figyelte az elmúlt napokban, hogy miközben Tajvanon - az ötezer éves kínai történelemben elõször - demokratikus elnökválasztásra készülõdtek, a kommunista Kína hadgyakorlatot rendezett a Tajvani-szorosban.

A választások a kínai nyomás ellenére a hét végén Li Teng-huj elnök megválasztásával megnyugtatóan lezajlottak, és úgy tûnik, mára a Kínai Népköztársaság is békülékenyebb hangot ütött meg. A tajvani demokratikus átalakulás a közép-európaitól függetlenül, de azzal párhuzamosan ment végbe, és a hétvégi elnökválasztás betetõzte ezt a folyamatot.

Magyarország és Tajvan között a politikai és gazdasági kapcsolat a kilencvenes évek elejétõl kezdve dinamikusan fejlõdött, különösen azt követõen, hogy '90-ben közös megegyezés alapján a tajvani fél megnyitotta kereskedelmi képviseletét Budapesten. Ezzel egy idõben a magyar diplomácia is kinyilvánította azon szándékát, hogy megnyissa a magyar kereskedelmi kirendeltséget Tajpejben. A folyamat magyar részrõl azonban '93 után lelassult, és az új kormány hivatalba lépésével teljesen leállt. Mára az Európai Unió - Izlandot leszámítva - valamennyi tagállama rendelkezik kereskedelmi képviselettel Tajpejben; az utóbbi években Lengyelország és Csehország is megnyitotta irodáját a tajvani fõvárosban; az év folyamán így tesz Románia is.

Az MSZP-SZDSZ-kormány vonakodása a kérdésben minden szempontból érthetetlen. Káros mind politikai, mind pedig kereskedelmi szempontból.

Miniszter úr, mennyi ideig késlekedik még a magyar kormány, mikor nyitja meg végre a tajpeji magyar kereskedelmi irodát?

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage