Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, a szót, elnök úr. Én nagyon szívesen elfogadnám a miniszter úr válaszát, azonban sajnálom, de nem tudom megtenni.

Az M3-as autópálya: a válasz tulajdonképpen az, hogy megépülhet a határig vagy Nyíregyházáig, amennyiben ezt majd az autópályadíjakból önfinanszírozható módon meg lehet valósítani. Azt gondolom, akkor el lehet felejteni az M3-as autópálya határig történõ megépítését.

Területfejlesztési törvény: nemmel szavaztam. Azért szavaztam nemmel, mert attól, hogy egy törvényben megjelenik valaminek a megnevezése, de a törvény nem rendel mellé forrásokat, garanciákat, még nem fognak megvalósulni ezek a különleges gazdasági övezetek. (Közbeszólás jobbról: Így van!)

S ha már itt tartunk a törvénynél, Baja Ferenc miniszter úr nyilatkozta, szintén egy megyei lapban, hogy ez a törvény a garancia arra, hogy Szabolcs- Szatmár-Bereg megye Magyarország Burgenlandjává fog válni nagyon rövid idõ alatt. Én tulajdonképpen, ha a két megye helyzetét összehasonlítom, még örülnöm is kellene neki, hogy mi lehetünk Magyarország Burgenlandja. De ha a két ország helyzetét hasonlítom össze - tudva, hogy Ausztriában Burgenland a legelmaradottabb térség -, akkor ezt az üzenetet csak visszautasítani tudom, hisz ebbõl kiderül, hogy marad Szabolcs-Szatmár-Bereg megye továbbra is az ország legelmaradottabb megyéje.

S végül, miniszter úr: a számok nagyon makacsok. Ha a kormány például 1995- ben komolyan tett volna lépéseket a felzárkóztatáshoz, akkor a számok nem azt mutatnák, amibõl most néhányat kiemelek önnek és a kormánynak:

'95 nem a felzárkóztatás éve volt, gazdaságilag még inkább elszakadt, és az életszínvonal különbsége tovább nõtt Szabolcs megye és Magyarország között. Az ipari termelésünk 6 százalékkal csökkent, amíg például Gyõr-Sopronban 25 százalékkal nõtt. A beruházás 15 százalékkal csökkent... (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.).., exportunk 12 százalékkal.

Talán ennyi elég bizonyítani, hogy '95-ben valójában nem történt semmi. Köszönöm szépen. Nem tudom elfogadni a válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage