Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Sajnos nem tudom az államtitkár úr válaszát elfogadni, hiszen interpellációmnak nem véletlenül adtam azt a címet, amit elnök úr is jelzett, hogy hogyan épül tovább a kormánypártok kliensrendszere. Hiszen mindnyájunk emlékezetében él a fõvárosi kórházak nagy port felvert vezetõcseréje, amikor olyan közismert alkalmasságú orvosvezetõk pályázatát vetették el, mint dr. Fejér Lászlóét, dr. Mikola Istvánét és nem utolsósorban dr. Kovács Pálét.

Ami a balatonfüredi esetet illeti, két dolgot ne mossunk össze. Volt egy névtelen feljelentés, majd ennek sikertelensége után indult el egy többek által aláíratott és aláírt bejelentés. Hasonló esettel állunk szemben, amikor egy világszínvonalra törekvõ intézet mûködését - mert hiszen ebben egyetértünk, hogy Balatonfüreden tényleg színvonalas munka folyt, úgy érzem, ezt államtitkár úr is megerõsítette - zavarták meg egy ismételt nekifutásra összeállított koncepciós feljelentés révén, biztatva és megjutalmazva a békés munka akadályozóit.

Kétségtelen, hogy többletfeladatokat igyekezett ellátni a kórház - de miért? Mert abban a helyzetben van, mint számos kórházunk: egyre nehezebb anyagi körülmények között kísérli meg valami módon fenntartani saját magát. Egy olyan intézményvezetés ellen indult gazdasági ügyben fegyelmi eljárás, amely megkísérelte kivédeni az önök kormányának megszorító intézkedéseibõl fakadó mûködési zavarokat. Egyrészt például azzal, hogy a kórházhoz tartozó területet bérbe adta, másrészt azzal, hogy bizonyos épületfelújítással - gondolok az Esterházy-épületre - pénzforrást nyitott meg.

Végül, ami a 100 milliós hitelfelvételt illeti, amire a múltkor a miniszter úr célzott, az, gondolom, a német szénsegélyre vonatkozik. Adva volt ugyanis egy igen korszerûtlen és drága energiagazdálkodás, melyet egy racionalizálási programmal kívántak mûködõképessé tenni, ezért pályáztak meg hitelt, de nem 100 milliós, ahogy a miniszter úr akkor állította, hanem körülbelül feleakkora nagyságrendben. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) E fûtés-korszerûsítés eredményeként '95-ben az elõrejelzett 130 millió forint energiaköltség helyett nem egészen 15 millió forintot költött erre a kórház! (Az elnök ismét jelzi az idõ leteltét.)

Gondolkodjék el államtitkár úr azon, milyen üzenetet hordoznak az ilyen intézkedések, vajon kik keltik a félelem és reménytelenség légkörét az országban! Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage