Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt azzal kezdeném, hogy a magyar középosztály helyzetén nem szegénységpolitikai programmal, hanem a tartós gazdasági növekedés feltételeinek megteremtésével, s ennek nyomán növekvõ életszínvonallal lehet és kell javítani.

Amit a képviselõ úr elmondott, hogy ki tartozik a középosztályba, az tulajdonképpen a teljes magyar társadalom volt, hiszen bérbõl és fizetésbõl élõkrõl, nyugdíjasokról, munkanélküliekrõl, sõt kisvállalkozókról is beszélt.

Igazából tehát a kérdés az, hogy a teljes magyar társadalom életszínvonalát tekintve mi a helyzet és mire számíthatunk.

Természetesen nem vitatom, hogy '95-ben jelentõs életszínvonal-csökkenés következett be Magyarországon. Más megfogalmazásban ez volt az ára annak a gazdaságpolitikai fordulatnak, amit sikerült végrehajtani. De azért a kérdés az, hogy ezért a kormány-e a felelõs.

Én úgy látom, hogy nagyon nagy eredmény az, hogy elkerültünk egy még nagyobb életszínvonal-romlást, ami bekövetkezett volna, ha a kormány nem cselekszik, és azt gondolom, hogy az, hogy ennek az életszínvonal-csökkenésnek be kellett következnie, benne volt a '94-95 fordulójára kialakult konkrét szituációban, aminek persze sok oka van, benne van a negyven év, benne van az egész rendszerváltás, benne van a '93-94-ben elkövetett gazdaságpolitika hibája is.

Ha önmagában csak azt nézzük, hogy a fogyasztás 5 százalékkal csökkent, s ezt fölrójuk a kormánynak, akkor azt is föl kell róni, hogy '91-ben - a Kisgazdapártot is tartalmazó kormány mûködése alatt - 5,6 százalékkal csökkent a fogyasztás, sõt ennek a kormánynak a mûködése alatt körülbelül 12 százalékkal csökkent a GDP Magyarországon.

Természetesen nem hiszem, hogy ebben az esetben ez kizárólag a kormánynak róható föl, de azt sem hiszem, hogy '95 esetében kizárólag a mostani kormánynak róható föl. Itt nagyobb összefüggésekrõl van szó.

Én tehát azt hiszem, hogy igazából az a kérdés, hogy az életszínvonal mikor indulhat fölfelé. Ha a stabilizációt sikeresen befejezzük, látszik, hogy '97- 98-ban már az életszínvonal emelkedhet, és ez ad igazi választ az ön kérdésére. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage