Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvényjavaslatnál igennel szavazott.

Ez a törvény tipikusan olyan törvény, amilyen helyzeteket el kell kerülni. Ez a törvény garanciát ad azon települések polgárainak, ahol ilyen helyzet kialakulhat, hogy az alapvetõ szolgáltatásokat továbbra is biztosítja, és ezen szolgáltatások díját nem más önkormányzatoktól, hanem ugyanazon településtõl vonja el a törvény, és fizetteti vissza, ahol ez a helyzet kialakul.

Egyetértünk viszont azzal, hogy ebbe a helyzetbe nemcsak önhibájukból kerülhetnek önkormányzatok, és egyre nagyobb számban kerülnek be kisebb és nagyobb települések az eladósodottságnak a spiráljába, olyan helyzetbe, amikor már csak vagy a vagyonfeléléssel, vagy korlátozott hitel felvételével tudják megoldani problémájukat.

Ez a törvény azonban fel fogja hívni arra is a figyelmet a nagy számban csõdhelyzetbe kerülõ önkormányzatok számának a megjelölésével, hogy tarthatatlan, kiszámíthatatlan, tervezhetetlen az önkormányzatoknak az évrõl évre emelkedõ, inflációt nem ellensúlyozó költségvetési finanszírozása.

A Fidesz igennel szavazott erre a törvényre. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage