Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt sem tartja jó törvénynek a most elfogadott törvényt, hiszen az valóban politikailag egy bizonytalan helyzetet teremt, amikor is elõreláthatóan számos tönkrement önkormányzat majd a kormányzati többségtõl úgy fog segítséget kapni, hogy annak politikai elõfeltételei lehetnek. Úgy gondoljuk, hogy a törvénynek az a hiányossága, amelyre többen felhívták a figyelmet, nevezetesen, hogy az önkormányzatok fizetõképességének helyreállítását nem biztosítja, ez igaz lesz a jövõben is. S azt hiszem, azt is el lehet mondani errõl a törvényrõl: valóban úgy van, ahogy azt Rapcsák András képviselõ úr is kifejtette, pótcselekvést jelent lényegében az önkormányzatok számára, sõt bizonyos fokig mi úgy érezzük, mintha halottöltöztetésrõl lenne szó ebben a törvényben.

Mégis, ezen súlyos szavak ellenére, a Független Kisgazdapárt mérlegelte azt a helyzetet, ami az önkormányzatok frontján elõállott, és úgy ítéltük meg a kialakult helyzetet, hogy a Független Kisgazdapárt semmiképpen sem vállalhatja a felelõsséget azért, hogy adott alkalommal a csõd szélén álló vagy már csõdhelyzetben lévõ önkormányzatok ellehetetlenüljenek, hiszen mindennél fontosabb feladat, hogy az önkormányzatoknak legyen adott esetben a holnapi napon is jegyzõjük, legyen orvosuk, legyen meg a mûködési feltételük biztosítása. Ezért a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nehéz vívódás után akként döntött, hogy bár a törvényt rossznak tartja, azt mégis megszavazza; de a megszavazás alkalmával a szavazat indokolásakor felhívja az igen tisztelt államtitkár úr figyelmét, hogy ezen a törvényen sürgõsen további javításokat kell eszközölni. Egy olyan helyzetet kell teremteni, hogy az önkormányzatok fizetõképtelensége ne következzék be, hanem az anyagi biztonságuk megteremthetõ legyen.

A Független Kisgazdapárt ennek érdekében megfelelõ törvénymódosítást fog benyújtani, ha a Belügyminisztérium ezt nem tenné meg. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a rendelkezésre álló idõ leteltét.) Ezzel szavaztuk meg ezt a jelenlegi törvényt. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage