Wekler Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! A parlament most egy olyan törvény szavazott meg, amelyet legalább öt évvel ezelõtt kellett volna megalkotnia a tisztelt Háznak.

Egy joghézagot próbáltunk betömni. Úgy gondolom, amikor az önkormányzati rendszert megalkottuk ebben a parlamentben korábban, akkor gondolni kellett volna arra is, hogy történhetnek olyan nem várt események, amelyek fizetésképtelenné tehetnek bizonyos településeket, bizonyos önkormányzatokat. Ezt a munkát a Ház most elvégezte, és egy olyan szükséges törvényt alkotott meg, amely a negatív kérdésekkel is foglalkozik.

A másik fontos üzenete ennek a törvénynek, hogy az önkormányzati önállóság mellé az önkormányzati felelõsségvállalás is felzárkózik. Minden önkormányzatnak tisztában kell lennie azzal, hogy az állam nem tud a jövõben - ahogy a múltban sem vállalt - garanciákat vállalni az önkormányzati költekezésre, az önkormányzati túlköltekezésre. Természetesen azok a kifogások is igazak, hogy az önkormányzatok anyagi mozgásterét ezzel párhuzamosan javítani kell, de ezt nem ebben a törvényben kellett megfogalmazni.

Úgy gondolom, a szabaddemokraták jó szívvel szavazták meg ezt a törvényjavaslatot és alkottak törvényt. Bízom benne, hogy a jövõben ezt a törvényt nagyon ritkán kell majd alkalmazni, bízom benne, hogy nagyon kevés önkormányzat kerül csõdhelyzetbe. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage