Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Köszönöm a szót. Az államtitkár úrhoz kapcsolódva azzal szeretném kezdeni, hogy tartalmi és formai kifogások, aggályok igenis felmerültek, mégpedig a külügyi bizottságban.

A képviselõtársunk által sajnálatos módon visszavont indítvány ugyanis a következõképpen szólt. Ennek az összekötõ útnak a használatáról szóló nemzetközi egyezménynek a címébe be kívánta venni Mörbisch után azt, hogy Fertõmeggyes, és Siegendorf után azt, hogy Cinfalva. Nem arról volt szó, hogy két magyar szót bekényszerített volna a javaslattevõ egy nemzetközi egyezményrõl szóló megerõsítõ országgyûlési határozatba, hanem arról volt szó - és a külügyi bizottság éppen ezért támogatta, hogy a plénum elé kerülhessen ez a probléma -, hogy itt egy rendezetlen és eddig szabályozatlan névhasználati problémáról van szó.

Mondok ellenpéldákat is, tisztelt Országgyûlés. Éppen a közelmúltban az általunk jóváhagyott magyar-horvát kisebbségvédelmi egyezmény nem pusztán Osijeket említ, hanem véletlenül Eszéket is. Vagy hogy mást ne mondjak - a külügyi bizottságban ez is elhangzott -, az atomerõmûvekrõl szóló, a közelmúltban általunk több helyen is tárgyalt dokumentumokban nem pusztán Mohovce szerepel, hanem Mohi, és nem pusztán Gabcikovo, hanem Bõs is.

(17.40)

Az a képviselõtársunk tehát, aki ezt a javaslatot a külügyi bizottságban elõadta, és kis többséggel a külügyi bizottság támogatását is megnyerte, a jövõre nézve éppen ennek az írásmódbeli, névhasználatbeli gyakorlatnak, szerintünk helytelen gyakorlatnak a megszakítását és...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage