Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Nem akarom a képviselõ urak és hölgyek türelmét nagyon hosszan igénybe venni a következõkben, ezért elmondom azt, hogy Tóth Pál beszámolójával többé-kevésbé egyetértek; de azért le kívánom szögezni, hogy amit elmondott, az megfelel a valóságnak, ugyanakkor úgy gondoljuk - és a következõkben a Független Kisgazdapárt a hadigondozottak érdekében be fog nyújtani egy önálló képviselõi javaslatot is -, hogy ez a törvényjavaslat és ez a törvénymódosítás sem küszöbölte ki az 1992. évi XXXII. törvénynek azt a hibáját, amely hátrányosan rekeszti ki azokat, akiknek férje vagy édesapja a haza védelmében életét vesztette.

Az életüket az 1939. március 11. és 1989. október 23. közötti idõben különbözõ állami szervek intézkedései miatt elvesztett személyek - ezek a döntések is persze politikai döntések voltak, legfeljebb azt lehet erre elmondani, hogy állami szinten történõ politikai döntések - hátramaradottai által elszenvedett sérelmek azonos sérelmek a második világháború idején frontszolgálat teljesítése közben életüket vesztett katonák özvegyei, árvái és tartásra jogosult hozzátartozói sérelmeivel, akik mind lelki sérüléseket, mind pedig anyagi sérüléseket is szenvedtek.

A hõsi halált halt katonák özvegyeinek száma körülbelül felét teszi ki a napjainkban még életben lévõ hadiözvegyek számának, de elképzelhetõ, hogy ennél is kevesebb, annak csak körülbelül egyharmad része. Az érintett hadiárvák száma sem lehet több 10-15 ezer fõnél, hiszen csak azok jöhetnek szóba, akik édesapjuk halálakor még nem töltötték be a 16. életévüket. Az elesett katonák egy része sorállományú, tehát nõtlen volt. Az idõsebb korosztályokhoz tartozó elesett katonák gyermekei közül viszont számosan betöltötték már akkor a 16. évüket. Ezek ma már nagyon idõs emberek, és viszonylag kevesen vannak életben közülük. Úgy gondolom, hogy a még hátra lévõ kis idõre biztosítani kellene számukra egy kicsit jobb, egy kicsit emberibb ellátást és gondoskodást.

A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, hogy ezzel kapcsolatban meg kell tenni egy olyan javaslatot, amely nem korlátozza azoknak az életlehetõségeit, akik sokat szenvedtek, és akik tulajdonképpen a hazáért, a haza védelmében életüket áldozták. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage