Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyetlenegy kiigazítani való tétel miatt kértem szót. Még mielõtt a közvéleményben az alakul ki, hogy némelyek elõnyösebb helyzetbe kerülnek bizonyos jogcímek miatt a kárpótlási folyamat során, némelyek kedvezõtlenebbe, kénytelen vagyok tisztázni és egyértelmûvé tenni, hogy amit Sepsey képviselõ úr elõadott a zsidó helyreállítási alap dolgában, az egy egészen más jogcím, mint a kárpótlás. Azt nem szabad, nem lehet ennek a törvényjavaslatnak a vitájához odakeverni.

Ott egyszerûen arról van szó, hogy Magyarország 1947-ben egy aláírt szerzõdés kapcsán vállalt nemzetközi kötelezettséget mint a háborúban vesztes ország, és e nemzetközi kötelezettségének a mai napig nem tett eleget. Ennek formája különféle lehet, és ezt a mulasztást az Alkotmánybíróság 1993-ban az akkori kormány szemére hányta, és egy olyan idõt szabott meg e kötelezettség teljesítése érdekében, ami réges-régen eltelt.

Ez a mulasztásos alkotmánysértése fönnáll a magyar kormánynak és törvényhozásnak a mai napig. Az e címen juttatandó javak egy részének a zsidó közösségek számára történõ visszajuttatásának semmi köze a jelenleg tárgyalt kárpótlási törvényjavaslathoz. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage