Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Kénytelen vagyok pontosítani államtitkár asszony szavait, mert 1946-ban vállalta föl a Magyar Országgyûlés a '46. évi XXV. törvényben, megelõzve a párizsi békeszerzõdést, hogy õ a sérelmet szenvedett magyar állampolgárait megpróbálja kártalanítani, megpróbálja jóvátenni az okozott károkat.

Egyébként 1944-tõl kezdve a magyar törvényhozás számtalan jogszabályban helyreállította az állampolgári jogegyenlõséget a '44 elõtti rasszista jogszabályok hatályon kívül helyezésével, és a sérelem orvoslásáról a törvényhozás gondoskodott. Az 1946. évi XXV. törvény alapján létre is jött az Országos Zsidó Helyreállítási Alap, mûködött is. Az államtitkár asszony nagyon jól tudja, hogy '48-ban egy fordulat következett be ebben az országban, amely vezetés megszüntette ennek az alapnak a mûködését. De ha azt az 1946. évi XXV. törvényt tanulmányozzuk, abból egyértelmûen megállapítható, és a kormány, valamint a zsidó szervezetek közötti tárgyalások anyagából is megállapítható, hogy itt nem az elvett vagyon visszapótlásáról van szó, hanem a sérelmet szenvedettek sérelmeinek orvoslásáról, amelybe beletartozik az elhurcolás, beletartozik a jogtalan fogva tartás, és beletartozik sajnos az ártatlan személyek elpusztítása is.

Tehát a helyreállítási alap a túlélõk számára akar jóvátételt nyújtani, és ezen jóvátétel felöleli részben azt a kört is, amely a kormány által elõterjesztett törvényjavaslatban benne van. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage