Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Röviden szeretnék reagálni. Változatlanul osztom az elõterjesztõ, a kormány, az emberi jogi bizottság többségi álláspontját, nevezetesen elõször: nem új törvényrõl van szó, kedves képviselõ úr, hanem egy 1992 óta hatályos törvény módosításáról, amelyet a kormány csak azokon a pontokon korrigál, amely pontokon az alkotmánybírósági határozat miatt elkerülhetetlen a korrekció. Azért osztom a kormánynak ezt az álláspontját, mert abban az esetben, ha ezt úgy fogjuk fel, hogy itt most újból kell kezdeni a dolgot, akkor egyszerûen nem lesz törvény.

A második megjegyzésem arra a bizonyos ominózus alkotmánybírósági határozatra vonatkozik. Változatlanul az az álláspontom, az a véleményem - én is alaposan elolvastam, meghallgattam a vitákban a szakértõk és mások véleményét -, hogy az Alkotmánybíróság csak arról a szövegrõl dönthetett, amely szöveg elébe került. Az a szöveg pedig, amelyet '92-ben fogalmaztak meg, egyértelmûen és világosan a második világháború alatti munkaszolgálatról szól.

A harmadik pedig az R-musz kérdése. Felemlítette a képviselõ úr azt, hogy politikai okokból kerültek oda az emberek. Igen, a C-kategóriásokat politikai okokból tették a katonai munkaszolgálat kötelékeibe. De szeretném felhívni a képviselõ úr figyelmét arra, hogy más alakulatokhoz is politikai megfontolások szerint kerültek az emberek, és végül arra az eléggé el nem hanyagolható tényre, hogy ezeket a mûszaki alakulatokat, tehát a katonai munkaszolgálat kötelékeit messze nem tették arra a bizonyos jugoszláv határra, ahol akkor a katona életveszélyben volt.

Van még néhány mozzanat, ami az R-musszal kapcsolatban elmondható. Nem akarok belebonyolódni ebbe, mert én úgy gondolom, hogy a törvényjavaslatnak az a célkitûzése, amelyet maga elé tûzött, és az alkotmánybírósági határozat következtében tûzhetett maga elé, számomra elfogadható, s úgy gondolom, hogy korrekt módon kielégíti azokat az alkotmányos követelményeket, amelyek ezzel a törvényjavaslattal szemben támaszthatók.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage