Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Kénytelen vagyok ezt tenni - elnézést kérek Dobos Krisztinától -, Horn Gábor képviselõtársam ugyanis az óvodák kapcsán utalt a normatívák ez évi emelésére, felhívva a figyelmet arra, hogy amikor kritizáljuk a kormányzat cigány ügyben tett lépéseit, akkor ezt nem emeljük ki. Kétségtelenül igaz, hogy emelték a normatívákat, ugyanakkor azt is el kell mondani minden ilyen esetben, és amíg a miniszterelnök úr, Horn Gyula mondta csak, akkor az ember még nem szól, de ha egy oktatáspolitikával aktívan foglalkozó szakember mondja, akkor már szóvá kell tenni, hogy miközben valóban növekedtek az oktatási normatívák, csökkent a normatívák száma, sõt csökkent a személyi jövedelemadó- visszautalás. Van olyan község, nem egy település Magyarországon, amelyik nominál értékben kevesebbet kapott a központi költségvetés normatíváit számfejtve, mint kapott 1995-ben.

A kistelepülésekre vonatkozóan is tett egy megjegyzést a képviselõtársam. Valóban, ma már '96 januárjától van kiegészítõ normatívája a kistelepüléseknek. De nem szabad elfelejteni azt az egy évet, amikor a Horn- kormány azzal kezdte a mûködését, hogy megszüntette az azt megelõzõ pályázati rendszert és egy éven keresztül nem volt semmilyen normális kiegészítõ támogatási rendszer a kistelepülési iskolák mûködtetése érdekében. Ezt nem kellene elhallgatni.

Miközben itt az óvodákról szó volt - és ez az utolsó, harmadik megjegyzésem -, tudni kell azt, hogy ebben a tanévben, a '95/96-os tanévben 5870 olyan óvodáskorú gyerek volt, akit helyhiány miatt utasítottak el. Tehát szûkült az óvodai kapacitás, sajnos, e kormány mûködése idején, noha a demográfiai igény növekedett. Ezeket a tényeket az árnyalt kép érdekében a mellé kell tenni, amit képviselõtársam az elõbb elmondott. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage