Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatáspolitikáról sok szó esett a mai napon, sok szó esett térségfejlesztésrõl, szó esett vállalkozási övezetrõl, képviselõtársnõm mondta, hogy nem szabályoztuk a vállalkozási övezetet, szeretném elmondani tisztelt képviselõtársaimnak és a hallgatóságnak, hogy egy héttel ezelõtt hagyta jóvá, illetõleg szavazta meg a parlament a területfejlesztési törvényt, melynek az 5. szakasza szól a vállalkozási övezetrõl. Így ennek a szabályozása megtörtént.

Én úgy gondolom, hogy a térségfejlesztés kedvezõen érintheti természetesen a cigány lakosság életkörülményeit is, és én azt gondolom, hogy mindazok a kistérségi programok, konkrét formában megjelenõ projektek, amelyek a jövõben megyei területfejlesztési tanácsokhoz kerülnek, jó alkalmat adhatnak arra, hogy a cigány lakosság, valamely térségben élõ cigány lakosság életkörülményeiben is javítást eredményezzenek.

Szeretnék még két gondolatot a térségfejlesztés körébõl kiemelni. Így a szociális lakásépítés, ívóvízellátás egybehangolt térségi koncepció alapján szintén gyorsabban és hatékonyabban hajtható végre. Ugyanígy az általános vállalkozás-élénkítõ programok hasznos végcélja a tartós munkanélküli sorba szorult cigányok foglalkoztatása is. Természetesen e programba illeszthetõk a helyi közmunkák az infrastruktúra ellátására és a környezetállapot javítására is.

Én úgy gondolom, hogy mindaz a feladat, amirõl ma beszélünk, hétfõrõl keddre nem oldható meg, de okos, konzekvens és tényleg együttmûködõ lépésekkel hasznos, és azt hiszem, a jövõben egy elérhetõ célt jelenthet számunkra. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage