Tóth István Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Vendégeink! Rövid hozzászólásomban mindenekelõtt szeretnék osztozni azon elõttem szóló képviselõtársaim véleményében, akik végtelenül aktuálisnak érzik a mai vitanap megrendezését, amikor gondolatot cserélhetünk a Magyarországon élõ cigányság égetõ gondjairól, bajairól és terveirõl.

Egyrészt örülhetünk: a magyar parlamentarizmus történetében elõször fordul elõ, hogy az Országgyûlés közvetlenül foglalkozik a cigányok sorsával, mintegy jelezve, hogy a magyarországi kisebbségek kérdéskörébõl kiemelve, a speciális problémákra egyedi választ keres. Másrészt mélységesen szomorú az a helyzet, amelybe a cigányság került - sajnos az egész országgal együtt. Jól tudjuk, hogy azok a problémák, amelyekkel ma kénytelenek vagyunk szembesülni, és megpróbáljuk hatástalanítani, mint egy idõzített bombát, nem az elmúlt évben keletkeztek. A cigányság sok tekintetben értékteremtõ, hagyományos társadalmi struktúráját a korábbi évtizedek teljességgel szétrombolták - ahogyan a magyart is -, hogy betanított és segédmunkásként létrehozzák a bérrabszolgák seregét. Így történhetett meg, hogy a rendszerváltoztatás során mára a munkaképes cigányok közel 80 százaléka munkanélküli.

Mai megszólalásomra két ok késztetett. Az egyik az, hogy Jász-Nagykun- Szolnok megye lakosságának becsült adatok alapján 8-10 százaléka cigány származású, és vannak kistelepüléseink, ahol ez a szám közel 50 százalék. Tehát közvetlen tapasztalataim vannak a kulturális különbözõségre és egyéb okokra visszavezethetõ - idõnként máris tarthatatlan - feszültségekrõl.

A másik ok, hogy Szolnokon mûködik az az egyetlen vidéki székhelyû országos cigányszervezet, a Lungo Drom, amelynek vezetése elõször jelentkezett azzal a tiszta, egészséges felfogással, hogy a cigányság sorsának jobbítását a többséggel való összefogásban, a párbeszédben és a közös cselekvésben látja. Ezért a megye többségi lakosságát nem érte váratlanul, hogy a választásokkor az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzatba elsöprõ többséggel éppen e szolnoki szervezet képviselõi kerültek be.

Tisztelt Képviselõtársaim! A mélységesen tagolt cigány társadalom helyzetének jobbítására, de fõleg a munkátlanság anyagi és pszichés következményeiként fellépett, visszafordíthatatlannak tûnõ folyamatok megállítására most az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat egy programajánlatot tett a tisztelt Ház asztalára. Javaslom tehát, talán még nem késõ, hogy a kormány e programból kiindulva - amelyet a magam részérõl jó alapnak látok -, a cigány kisebbségi önkormányzattal szorosan együttmûködve, hozzon létre egy bizottságot, amely képes pártpolitikától függetlenül egy olyan cselekvési programot megalkotni, amely meghatározza az azonnali és az ütemezett hosszú távú tennivalókat. E nélkül - meglátásom szerint - beláthatatlan következmények elé néz az ország. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage