Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Két hónapja, hogy Horn Gyula miniszterelnök jelenlétében a magyar mûszaki alakulat IFOR-alárendeltségbe került, és e két hónap alatt a magyar katonák munkájukkal, tevékenységükkel öregbítették a Magyar Köztársaság hírnevét, öregbítették a Magyar Honvédség hírnevét.

Ez idõ alatt sok hidat építettek, meglehetõsen nagy terület mûszaki átvizsgálását végezték el víz felett és víz alatt is, számos útfeljárót és utat építettek, az elmúlt héten pedig egy nagyon jelentõs munka fejezõdött be, amelynek keretén belül Brcko térségében egy régi állandó híd újjáépítését hajtották végre, amerikai katonákkal együtt. Ez nagyon jelentõs feladat volt, és maximális elismerést kaptak az IFOR mûszaki parancsnokságától.

Azonban arról is szólni kell, hogy ugyanezen a napon, amikor ünnepélyes keretek között átadásra került ez a híd, akkor a tábor területén, Okucaniban egy súlyos baleset következett be. A baleset munkahelyi balesetként minõsíthetõ, vagyis megerõsítette azt a félelmünket, amit kezdettõl megfogalmaztunk, hogy nem annyira attól tartunk, hogy a háború következtében beálló veszély leselkedik a katonáinkra, hanem fegyelmezetlenségbõl, az elõírások be nem tartása miatt következhet be olyan esemény, amely esetleg súlyosabb következménnyel jár.

Sajnos, ez most is így történt. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a mûhelymunkálatok során egy gépjármûvet az elõírások nem megfelelõ megtartása mellett igyekeztek megjavítani, és ennek következtében következhetett be ez a súlyos esemény. Azonban szeretném arról is tájékoztatni önöket, hogy Bera Imre õrvezetõ állapota stabilizálódott, orvosi vélemény szerint körülbelül egy hét múlva szállítható lesz, és egy magyar kórházba fog átkerülni. Szülei a hétvégén - a Magyar Honvédség segítségével - meglátogatták õt, meg vannak elégedve azokkal a körülményekkel, amilyen körülmények között a beteg katona van.

Arról is szeretném tájékoztatni önöket, hogy a baleset olyan tapasztalatot is hozott, hogy az ottani orvosi elsõsegélynyújtás kitûnõen meg van szervezve, az orvosokon és a mentõautókon kívül több helikopter is rendelkezésre állt volna a magyarországi szállításra, azonban az orvosok ezt a szállítást nem engedélyezték.

Szeretném azt az ígéretet tenni, hogy ezentúl is - mint eddig - mindent megteszünk a magyar katonák biztonsága érdekében, és arra is ígéretet teszek, hogy azt a parlamenti határozatot, ami az IFOR-katonák tevékenységére vonatkozik, következetesen be fogjuk tartani. Egyben szeretném megköszönni a parlament honvédelmi bizottságának azt a látogatást, amit az elmúlt héten tett, ezzel is igazolva, hogy a parlament nagy figyelemmel van az IFOR- kötelékben lévõ magyar mûszaki katonákra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage