Szili Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

SZILI SÁNDOR, a honvédelmi bizottság alelnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Kapcsolódva miniszter úr hozzászólásához, tájékoztatni kívánom a tisztelt Országgyûlést, hogy a honvédelmi bizottság az elmúlt hét csütörtökén kihelyezett ülést tartott Okucaniban, az IFOR-erõk keretében kint lévõ magyar mûszaki kontingens bázisán.

A bizottság a látogatás kapcsán bizonyságot nyert arról, hogy a magyar kontingens megbecsült része a békefenntartásban, béketeremtésben fáradozó nemzetközi egységeknek. Azt hiszem, ez méltó cáfolata mindazon híreszteléseknek, amelyek a magyar katonai felkészülést lebecsülték, és úgy aposztrofálták a küldetést, mintha a magyar katonák útkaparónak, kvázi munkaszolgálatra mentek volna Boszniába, és még a biztonságuk sincs szavatolva.

Megbizonyosodtunk, hogy katonáink jó hangulatban, sikeresen hajtják végre a feladataikat. Feladatokról kell szólnom, mert ez idáig öt különbözõ, mûszakilag más-más megoldást igénylõ hídépítõ munkára kaptak megbízást. Szakmai kiválóságukat bizonyítja, hogy a csütörtökön átadott elsõ Száva-hidat a magyarok szakmai vezetésével, amerikai mûszaki katonákkal együttmûködve építették újjá, de szólhatnék arról a 40 méter hosszú közúti hídról is, amelyik a Száva folyón épült, brit, osztrák, magyar katonák közös munkájaként.

A mûszaki egység parancsnoka, Ronkovics József ezredes tájékoztatást adott arról, hogy újabb megbízást kaptak az IFOR-erõk parancsnokságától. Jelzést kaptunk arról is, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki a szerb és a horvát hatóságokkal. A katonák hangulata jó, többen már itthon is jártak szabadságon, és mindazok, akikkel szót váltottunk, a körülményekkel meg voltak elégedve.

Végezetül szeretnék tájékoztatást adni arról, hogy az Országgyûlés honvédelmi bizottsága kihelyezett ülésén levélben köszönte meg a katonák helytállását.

"Katonák! Tisztelt Honfitársaink! Kedves Barátaink! Megelégedéssel tapasztaltuk, hogy önök... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) - három mondat -... az Országgyûlés határozatának megfelelõen becsülettel tesznek eleget a délszláv válság békés rendezésében hazánkra háruló feladatoknak. Mély benyomást tett ránk az önök hivatástudata, szakértelme, higgadt magatartása és jó kedélye.

Kérjük önöket, továbbra is hasonló odaadással teljesítsék kötelezettségeiket, öregbítsék a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség hírnevét. Bízunk abban, hogy feladataikat sikeresen végrehajtva, egymásra és önmagukra vigyázva, küldetésük idejének lejártával valamennyiüket egészségben köszönthetjük hazánkban. Okucani, 1996. március 28."

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage