Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Valóban úgy látszik, az alapszerzõdés aláírása óta eltelt idõ sajnálatos módon azt igazolta, hogy ennek az alapszerzõdésnek az aláírása és gyors ratifikálása politikai hibának és a határon túli magyarokkal szemben felelõtlenségnek bizonyult.

Politikai hibának bizonyult, mert mint több más törvénynél, itt is a kormány nem mérte fel azokat a politikai hatásokat, amelyek ennek az alapszerzõdésnek a következményeképpen elõálltak. Itt már az elõttem szólók említették, és én csak megismételni tudom, hogy egész Szlovákiára vonatkozóan - ami a kisebbségben levõ magyarságot, de a többségi szlovák nemzetet is érinti - igenis alku tárgya volt a büntetõ törvénykönyvnek az az elfogadtatása, módosított formájában a szlovák parlamentben, amelyet a napokban az egész világ a magyar nyelvtörvény alkujaként jellemez.

De politikai hiba volt azért is, mert a két nemzet közötti megbékélésnek egy olyan gátat szabott, amely az alapszerzõdés kapcsán mind a két oldalon nacionalista felhangokkal inkább tovább élezte az emberek közötti viszonyt, semmint lehetõvé tette volna egy más úton, a megbékélést követõ alapszerzõdésnek egy jobb kondíciókkal való létrejöttét. Egész egyszerûen Szlovákia nem volt felkészülve arra, hogy ezt a törvényt normálisan végbe vigye.

S felelõtlenség volt, mert lehet, hogy törvényjavaslat volt a nyelvtörvényre, de hogy olyan született, amilyen, és a területi felosztásra olyan született, amilyen, ez valóban szintén ennek a törvénynek az alkuja volt.

Ezért tudomásul véve, hogy a kormány tiltakozott, a magunk részérõl a Magyar Demokrata Néppárt azt kéri, hogy utasítsa vissza a függeléket és ne vegye át azt a ratifikációs okmányt, amely ezt tartalmazza, mert ellenkezõ esetben kénytelenek lennénk újra követelni a rafitikációt. A tanulság: ilyen kondíciókkal, ilyen feltételek mellett ne kerüljön aláírásra egy román-magyar alapszerzõdés. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage