Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem fogadjuk el természetesen azt a véleményt, hogy az alapszerzõdés és a Szlovákiában azóta meghozott különféle kisebbségellenes rendelkezések között ok-okozati összefüggés lenne. (Zaj a jobb oldalon.) Ugyanakkor az alapszerzõdésnek, azt hiszem, a képviselõ urak közül valaki rosszul lehet, vagy segítségért kiabál, úgy hallom. (Derültség a bal oldalon. Közbeszólás a jobb oldalon.) Akkor segítséget kérünk, orvosi segítséget.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az SZDSZ álláspontja szerint, és azt gondolom, hogy ez a magyar közvélemény számára is érthetõ álláspont, az alapszerzõdés etalon. Egy olyan, a szlovák kormány által is elfogadott álláspont, amely a nemzetközi normáknak megfelel két állam közötti kapcsolat ügyében és az ottani magyar kisebbség ügyében is. Ha nem lenne alapszerzõdés, nem lehetne számon kérni a szlovák kormányon az általa elfogadott normákat. Ha a szlovák kormány keresztülerõltet az ottani parlamenten egy olyan kiegészítõ megjegyzéssorozatot, ami tagadja az alapszerzõdés számos lényeges megállapítását, akkor igenis nagyon jól mûködik az alapszerzõdés, mert akár a magyar, akár a nemzetközi, akár a szlovák közvélemény az alapszerzõdés alapján kérheti számon a szlovák kormánytól mindazt, amit a szlovák kormány nem tart be az alapszerzõdésben.

Azt gondolom, ezt lenne érdemes mérlegelni akkor, amikor az alapszerzõdés mai állapotáról beszélünk. Arról pedig természetesen nincsen szó, hogy a magyar kormány, és errõl már nyilatkozatok is elhangzottak, a magyar kormány elfogadna a nemzetközi megállapodásban bármiféle kiegészítést a magyar parlament által egyszer már elfogadott alapszerzõdés ügyében. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage