Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az eddigi hozzászólók közül többen azt állították, gondolom, meg vannak errõl gyõzõdve, hogy Szlovákiában a magyarság helyzete azért romlott, mert a két kormányfõ aláírta az alapszerzõdést. Ha ez így lenne, elnök úr, akkor ebbõl logikusan következne, hogy Romániában, amellyel nem kötött Magyarország alapszerzõdést, a magyarság helyzete javulna. Nyilvánvalóan nem ez történt. Romániában, amellyel, még egyszer mondom, nem kötöttünk alapszerzõdést, szintén romlott a magyarság helyzete, és hadd hívjam föl képviselõtársaim figyelmét arra, hogy mind a két országban ez azért következhetett be, mert sajnos, a nacionalista politikától egyáltalában nem mentes kormányok kerültek hatalomra.

A napirend elõtti vitában vita keletkezett Gellért Kis Gábor és Németh Zsolt képviselõk között arról, hogy vajon a magyar képviselõk hogyan szavaztak. Engedjék meg, hogy felolvassam Csáky Pál úr levelét, amelyet a Magyar Köztársaság nagykövetéhez intézett, ez így hangzik: "Képviselõink az alapszerzõdést annak aláírt formájában támogatták. Az errõl szóló szavazáskor mind a 15 jelen lévõ képviselõ igennel szavazott." - kedves Németh Zsolt. Tehát az ön állításával szemben a szlovákiai magyar pártok képviselõi támogatták az alapszerzõdést, nem úgy, ahogy ezt ön mondta.

De talán még ennél is fontosabb az, tisztelt képviselõtársaim - lehetséges, hogy Romániában és Szlovákiában nacionalista kormányok vannak hatalmon, de ennél is fontosabb - hogy Szlovákiában a közvéleménykutatások értelmében a szlovákiai szlovák lakosság 63 százaléka is támogatja az alapszerzõdést mindenfajta hozzátett megjegyzéstõl függetlenül, és ez engem azzal az optimizmussal tölt el, hogy Szlovákiában elõbb-utóbb demokratikus választások során olyan kormány fog hatalomra kerülni, amely éppúgy érdekelt lesz a két ország közötti jó viszony kiépítésében, mint ahogy abban a magyar kormány érdekelt, és meggyõzõdésem, hogy mindkét országnak ez szolgálja az érdekét hosszabb távon. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage