Koltay Zsoltné Tartalom Elõzõ Következõ

KOLTAY ZSOLTNÉ, a számvevõszéki bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A számvevõszéki bizottság ez év február 21-én tartott ülésén megtárgyalta és egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak fogadta el a most tárgyalt T/1884. és az ehhez kapcsolódó T/1884/1. számú ÁSZ- jelentést.

A vita élénk volt. Természetesen nem arról tárgyaltunk, hogy megtörténtek-e azok a bizonyos szabálytalanságok vagy sem, hanem az évet lezáró zárszámadás feldolgozása során inkább elõremutató jelleggel kerültek szóba az államháztartási reformot érintõ elvi összefüggések, mûködésbeli, rendszerbeli hiányosságok és eltérõ megítélések.

Az önök elõtt fekvõ bizottsági ajánlás tömör összefoglalója a vitából leszûrhetõ tanulságoknak. Ezeket nem megismételve, néhány gondolatot szeretnék elmondani, három csoportba szedve.

1994-ben valósult meg a tb-alapok pénzügyi, vagyoni kettéválasztása, és ez az átmenet szokásos problémáival együtt terhelte az évet. Ugyanakkor azóta sem valósult meg az alapvetõen eltérõ helyzetben levõ, más-más sajátosságokkal, problémákkal rendelkezõ két alap költségvetésének készítésében, a tárgyalás sajátosságaiknak megfelelõ elemzésében a különválasztás, és ez számtalan problémát ad. A két alap közötti kölcsönös összefüggések a tisztánlátást esetenként korlátozzák.

Bizottságunk egyhangú döntése volt, hogy a két alapot a továbbiakban nem szabad közös elõterjesztésben, némi összemosási, esetleg tudatos bonyolítási körülmények között tárgyalni.

A másik témacsoport a zárszámadás benyújtása. Az önkormányzatok tavaly július 30-án, illetve szeptember 5-én tartott lezáró döntéséhez képest az 1994. évi pénzügyi hiány miatti rendezés egy bizonyos fajta csúszást eredményezett. Kivételesen ebben a témában mindkét önkormányzat képviselõje a PM döntésével kapcsolatos egyetértését, sõt köszönetét fejezte ki.

A harmadik témacsoportban a vita alapját a meglevõ problémák sokrétûsége, az önkormányzatok mûködésének törvényekkel meghatározott keretei, illetve ehhez képest a gyakorlat megítélése adta. A tb-alapok gazdálkodásában vannak pénzügyi jellegû problémák. A szûk likviditás, a vagyonjuttatás, de leginkább a hozam elmaradása csökkentette az önkormányzatok, az alapok mozgásterét. Ugyanakkor az ÁSZ-jelentésben részletezett konkrét gazdálkodási hibák a másik oldalról jó alapot adtak a vitára.

Az alapvetõen egybecsengõ vélemény azonban mégsem a pénzügyi oldal pozitív- negatív megítélésével kapcsolatos. A szinte mindenki által hangoztatott alap az volt, hogy az önkormányzatokról szóló 1991. évi IV. törvény módosításával az önkormányzatisághoz illõ tartalmú jogkör, mozgáskör, feladat- és hatáskörrendszer áttekintése és a felelõs gazdálkodást lehetõvé tevõ újragondolása indokolt. Ez és csakis ez lehet a probléma tartós megoldása, a pénzügyi vonatkozású arányos rendezés mellett való voksletevés.

Az elõterjesztést pontosító módosításokkal elfogadásra javasoljuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage