Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság is megtárgyalta a társadalombiztosítási alapok 1994. évi gazdálkodásáról szóló zárszámadást, a Számvevõszék jelentésével együtt.

Bizottságunk nem egyhangúlag és megjegyzésekkel támogatta a zárszámadás általános vitára bocsátását. Engedjék meg, hogy ezeket a megjegyzéseket soroljam fel.

Bizottságunk kifogásolta, hogy késve került benyújtásra a zárszámadás; méghozzá jelentõs késéssel, hiszen a nyugdíjbiztosítás júliusban, az egészségbiztosítás szeptemberben elfogadta a zárszámadást, s a kormány, a Számvevõszék és az önkormányzatok közötti egyeztetések következtében csak február elején került benyújtásra.

(18.40)

Valójában a '96-os költségvetés megtárgyalását úgy kellett megkezdenünk, hogy nem került napirendre a '94. évi zárszámadás. Szerencsére azonban a két anyag együtt volt a képviselõk kezében, így a bizottságban is és a képviselõi módosító indítványokban is érvényesíteni tudtuk a Számvevõszék megjegyzéseinek, követelményeinek egy részét - nem mindegyiket.

Az Állami Számvevõszék bizottsági ülésen jelen lévõ elnökével együtt súlyosan kifogásoltuk azt, hogy a bizottsági ülésen nem jelent meg az Egészségbiztosítási Önkormányzat egyetlen képviselõje sem. Ez nem adott alkalmat a bizottság tagjainak, a képviselõknek arra, hogy számos, részletekbe menõ, de nagyon fontos kérdésre választ kaphassunk.

Megkérdeztük volna az egészségbiztosítás vezetõitõl, hogy mi a véleményük a CN-klinika kifogásolt finanszírozásáról, hogy hogyan értékelik a kockázatkezelõ célra meghirdetett pályázatok elbírálását és hasznosulását, és kiváncsiak lettünk volna a mûködési kiadásoknak a tervezettõl eltérõ alakulására is. Erre azonban nem volt módunk, és a bizottságunk úgy döntött, hogy a következõkben, ha nem lesznek jelen az önkormányzatok képviselõi a bizottsági ülésen, nem fogjuk tárgyalni az elõterjesztéseket, és úgy döntöttünk - a kormány javaslatával egybehangzóan -, hogy év közben is számos olyan részkérdést megtárgyalunk az önkormányzatok elõterjesztésében, ami az éves költségvetés felhasználásának alakulásáról ad egy folyamatos képet. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage