Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Remélem, az imént elmondott hozzászólásomból nem az derül ki, hogy kritikátlan szemlélõje vagyok a társadalombiztosítási önkormányzatok gazdálkodásának. Mégis meg kell mondjam, hogy lélegzetvisszafojtva és õszinte ámulattal figyeltem képviselõtársamat, amint olyan közgazdasági mélységekre és magasságokra merészkedett, amire én orvosként soha nem venném a bátorságot.

Én ezt a szorgalmat és nagy érdeklõdést õszintén becsülöm, viszont gyanítom, hogy a szakmai pallérozottságot és az információkat képviselõ úrnak lehetne néhány szakbizottságban bõvíteni, mert erre az alkotmányügyi bizottsági munka nem biztos, hogy alkalmat ad. Nem is kívánok képviselõ úrral vitába bocsátkozni, van itt néhány közgazdász, õk ezt bizonyára megteszik. Én három dologra szeretném felhívni a figyelmét.

A társadalombiztosítási önkormányzatok mûködésérõl szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a kormány nem felettese az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok által elkészített és auditáltatott költségvetést változtatás nélkül kell benyújtania. Sajnálom, ha képviselõ úr nem hallotta az elõterjesztõ államtitkár véleményét. Õ elmondta a kormány álláspontját - hiszen nincs másra, csak erre lehetõsége. Az Állami Számvevõszék is csak parlamenti képviselõket kérhet fel arra, hogy módosító indítványokkal ezen változtassanak.

Az ön által kifogásolt társadalombiztosítási kártyát az elmúlt évben adták ki. Tehát ez a hiba a '95. évben történt, így szíveskedjék ezeket a megjegyzéseket a következõ költségvetési zárszámadás tárgyalásánál elmondani - akkor feltétlenül relevánsak lesznek.

Remélem, hogy az önkormányzatok mûködésével kapcsolatban elmondott kritikája képviselõ urat segíti majd abban, hogy önálló képviselõi indítványokkal mégiscsak segítsen nekünk és az Állami Számvevõszéknek, hogy jó szabályok alakuljanak ki. Én magam például képviselõ úr vagy a Kisgazdapárt bármilyen ilyen tárgyú és szakszerû indítványát õszinte lelkesedéssel támogatnám. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage