Pál Béla Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL BÉLA, a kulturális és sajtóbizottság elõadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Ez a törvényjavaslat, amely ma a parlament napirendjén szerepel, valóban egy kis terjedelmû törvényjavaslat, ugyanakkor azt gondolom, hogy jelentõsége sokkal nagyobb annál, hiszen 1896-hoz hasonlóan a honfoglalás 1100. évfordulóját hivatott megörökíteni olyan módon, mint ahogy tették azt õseink 1896. április 21-én, amikor is a honfoglalás 1000. évfordulójáról emlékeztek meg.

Tény, hogy a szöveg valóban szikár és tényszerûen emlékezik meg a honfoglalás 1100 éves évfordulójáról. Teszi ezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy nem a retorika szintjén kell a honfoglalás évfordulóját indokolni, ennek a jelentõségét kifejezni, hanem mindazokkal a sokszínû rendezvényekkel, az ünneplés szellemiségével, amelyek hûen bemutatják majd az önkormányzatok, az egyházak, a különbözõ társadalmi szervezetek szervezésében azt az 1100 évet, amelyet a magyarság eltöltött ezen a tájon, és azt az utat, azokat az értékeket, amelyekkel hozzájárult Európa és a környezõ országok kultúrájához, és azokat az értékeket, amelyeket Európa és a környezõ országok kultúrájából átvett Magyarország.

Három módosító javaslat érkezett e törvénytervezethez. Mind a hármat megtárgyaltuk és a bizottság alapos vita után a következõ álláspontot alakította ki.

A T/1919/4. számon beadott módosító javaslatot, amelyet Balsay István képviselõ úr jegyez, a bizottság valóban nem támogatta. Azért nem támogatta, mert ez a törvénytervezet és ez a szöveg ebben az összefüggésben csak a honfoglalás évfordulójáról kíván megemlékezni, képviselõtársaim is ezt fogalmazták meg, nem pedig arról a folyamatról - ahogy Kosáry Domokost idézve képviselõtársunk megtette javaslatát-, amellyel beilleszkedett az európai keresztény kultúrába, hiszen ez a folyamat jóval tovább tartott. Ennek a kezdete valóban úgy volt, ahogy képviselõtársam is idézte. De ennek a kezdetérõl - amely az 1000. évfordulóhoz közeledve kezdõdött, de utána éveken, évtizedeken át tartott - úgy találtuk, nem érdemes törvényt hozni, valamint egy törvény szövegezése során nem érdemes ebbe a történészi álláspontba belemenni, hanem itt tényleg csak a honfoglalás évfordulójáról szeretnénk megemlékezni, ezért a bizottság ezt a módosító javaslatot nem támogatta.

Dr. K. Csontos Miklós képviselõtársunk módosító indítványában 1996. augusztus 19-ét, a honfoglalás folyamatának befejezése 1100. évfordulója emléknapja kiegészítését javasolta, és indoklásában a kettõs honfoglalásra tett utalást. Ezt szintén nem támogatta a bizottság. Úgy gondoljuk, a történészek feladata ennek az eldöntése. Itt is ugyanarra az álláspontra helyezkedett a bizottság, mint az elõbb, hogy e törvénytervezet csak a honfoglalásról emlékezzen meg.

Támogatta a bizottság Kónya Lajos képviselõtársunk 1919/3. számon benyújtott módosító indítványát, amely szövegpontosítást tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy augusztus 19-e, az emléknap munkaszüneti nap, és ennek megfelelõen alkalmazta azokat a munkajogi szakkifejezéseket, amelyeket valóban alkalmazni kell, és amelyeket, úgy gondolom, valóban támogatni kell képviselõtársainknak. Tehát ezt a módosító indítványt a kulturális bizottság támogatta.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

(20.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage