K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az általam elõterjesztett módosító javaslat kapcsán igaz, hogy én a kettõs honfoglalásra utaltam az indoklási részben, ami elméletileg igen vitatott, de szabad legyen arra is hivatkoznom, hogy én a honfoglalás folyamatát - amit a történelem már kikristályosodva elfogadott - azért tekintem folyamatnak, hiszen több év alatt fejezõdött be. Ez itt is kitûnt, ilyenformán mindenképpen helytálló az általam javasolt és az a beszúrni kért két szó a mondat közben, hogy "folyamatának befejezése" - tehát a honfoglalás folyamatának befejezése 1100. évfordulója.

Ez azért is szükséges véleményem szerint, mert késõbb vitára adhat okot, hogy hogyan értették az 1000 éves évfordulót, mert ott is voltak késõbb viták, és nehezen higgadt le a közvélemény is e tekintetben. Ezért szerettem volna ezt a pontosítást elvégezni a törvényen, és azt hiszem, hogy a pontosítás a törvény elõnyére van.

Ami pedig ennek az ünnepnek a megünneplését illeti, szabad legyen kiemelni, hogy nem lehet az államtitkár úr példáját egybevetni József nádorral, és nem lehet ilyen kételyeket megfogalmazni, ugyanis egy honalapítás a nemzet történetében általában egyszer fordul elõ, tehát ennek egy kiemelt ünnepet kellett volna biztosítani. Azt hiszem, hogy ennek az ünnepnek minden egyes szavát, illetve minden egyes betûjét nagybetûkkel lehetett volna hangsúlyozni, és kissé úgymond hálátlan utókornak tekintendõ a jelenlegi szituáció.

Tehát én is csatlakozom Kávássy doktor véleményéhez: igenis, lényegesen kiemeltebb ünnepséget kellett volna ennek az 1100. évfordulónak biztosítani. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage