Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tekintettel arra, hogy a napirend elõtti vitában csak az alaphozzászólásra - úgymond vitaindítóra - lehet reagálni és a hozzászólókra nem, ezért nem kell reagálnom arra a merész párhuzamra, amelyet a KSH létminimum-számítása és a Szocialista Párt kongresszusa között vont Lányi Zsolt.

Csépe Béla frakcióvezetõ-helyettes úr nagyon sok igazságot mondott a magyar társadalom állapotával, az elszegényedéssel kapcsolatban. Ezzel sem vitába szállni nem kívánok, sem a részleteit, illetve a létminimum-számítással kapcsolatos összefüggéseit kibontani, hiszen a hetvenes évek óta szakmai vita folyik arról statisztikusok között, hogy a létminimum-számítás szakmai tartalmát tekintve mi kerüljön a fogyasztói kosárba. Nagyon sok függ ettõl, hogy például a gépkocsit odaszámítják-e, és akkor nyilván egy magasabb létminimumszám jön ki, vagy a gépkocsit ebbõl kivegyék-e. Nagyon sok olyan szakmai összefüggése van ennek, ami miatt itt most mi nem tudunk - és azt gondolom, nem is kell - egy szakmai vitát lefolytatni, hiszen ez olyan összefüggésben van a társadalom elszegényedésével, mint amire Bauer Tamás is rámutatott reagálásában.

Azt gondolom, hogy jelzõrendszerre szükség van; szükség van arra, hogy a statisztikának legyenek olyan mutatói, amivel a társadalmi folyamatokat végig tudjuk kísérni és elemezni tudjuk, és mi, politikusok ebbõl le tudjuk vonni a megfelelõ következtetést. De azt gondolom, hogy errõl szakmai vitát nem napirend elõtt kell folytatni a parlamentben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage