Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Annak elõrebocsátásával, hogy alkotmányos jogrendünk egyik legalapvetõbb tétele a hatáskörök elvonásának tilalma, tehát amint képviselõ úr is mondta, mi itt, e Házban jogilag nem tehetünk semmit annak ügyében, hogy a fõváros hogyan dönt a saját maga által fenntartott színház ügyében.

Szeretném tájékoztatni képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy a Thália ügyében körvonalazódni látszik egyfajta megoldás a fõváros kulturális vezetése és a Thália Színház vezetése között, aminek részletei ecsetelésére a még rendelkezésemre álló 1 perc 20 másodperc ugyan kevés, de amelynek része az, hogy a Thália Színház társulata egy évig egy ilyen átmeneti állapotban maradhat fenn, és amelynek során kimunkálódik, kimunkálódófélben van egy olyan koncepció, amelynek nyomán a Thália társulata a késõbbiekben is együtt maradhat.

Ez a megoldás, megítélésem szerint, szerencsés, hiszen egy mûködõ társulat továbbra is mûködhet, miközben a fõvárosban kipróbálásra kerülhet egy ilyen befogadó színházi koncepció, amely már régi terve a fõvárosnak.

Ami képviselõ úrnak a magyar kultúrát fenyegetõ veszélyekre vonatkozó megjegyzéseit illeti: én azt hiszem, e veszélyek közül talán nem a legnagyobb az, hogy Macskássy Izolda mûvésznõhöz betörtek - bár kétségkívül sajnálatos ez a tény -, de én úgy gondolom, ez mégiscsak inkább köztörvényes és nem kulturális esemény.

Arra azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy amióta kultúra létezik a világon, az érték mindig kevesebb volt, mint az értéktelen alkotás. Ezek az idõk során kirostálódtak, és fennmaradtak az értékek. Nem ismeretesek elõttünk azok a száz, kétszáz, ötszáz évvel ezelõtti értéktelen alkotások, amelyek azóta megszûntek; fennmaradt az értékes. Én azt remélem, hogy a mostani kevés érték és sok értéktelen közül is ki fog szelektálódni az értékes az idõk során.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage