Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A kormány nevében engedjék meg, hogy néhány gondolatot fûzzek az elõterjesztéshez és az elõterjesztõ által elmondottakhoz.

Az Alkotmánybíróság vitathatatlanul a közjogi intézményrendszer egyik meghatározó eleme, döntései mindenkire nézve kötelezõek, ezért garanciális szempontból rendkívül fontos, hogy az a szervezeti rend, amelyben a döntés kialakul, illetve a döntést megelõzõ eljárás a nyilvánosság elõtt is világos és áttekinthetõ legyen. Ezt a jelentõséget fogalmazza meg a hatályos jog, amikor azt írja elõ, hogy az Alkotmánybíróság az ügyrendjét törvényben kell hogy meghatározza. Mindez halaszthatatlanná teszi - elég régóta - az úgynevezett ügyrendi törvény mielõbbi megalkotását.

A kormány nevében ezért örömmel üdvözlöm a törvényjavaslat benyújtását, mely az Alkotmánybíróság gyakorlati tapasztalataira és a külföldi alkotmánybírósági szabályozási koncepciókra egyaránt építve határozza meg az Alkotmánybíróság szervezeti felépítésének, illetve eljárásának leglényegesebb szabályait. Komoly reményekre jogosít a mielõbbi elfogadást illetõen, hogy a javaslat lényegében hatpárti egyetértéssel került a tisztelt Ház elé.

A javaslatban megfogalmazottakkal a kormány érdemét tekintve egyetért. Mindazonáltal néhány jogtechnikai finomítás szükségesnek mutatkozik. Az eredeti elképzelések szerint az ügyrendi javaslat az Alkotmánybíróságra vonatkozó jogi szabályozás korrekciójának egyik elemeként, vagyis egy csomag részeként került volna az Országgyûlés elé. Idõközben azonban az új alkotmány elõkészítésére tekintettel az Alkotmánybíróságra vonatkozó jogi szabályozás szélesebb körû felülvizsgálata lekerült a napirendrõl. Az ügyrendi törvényjavaslat tartalma a korábbi tervezetekhez képest lényegében nem változott, illetve ahol módosult, ott megpróbálta pótolni az Alkotmánybíróságról szóló törvény hiányosságait. Ennek eredményeként azonban a javaslatban, illetve az Alkotmánybíróságról szóló törvényben foglaltak némely esetben ellentmondásba kerültek egymással. Ezek az ellentmondások azonban módosító javaslatok formájában korrigálhatók, melyek megfogalmazásához - ha erre igény mutatkozik - az Igazságügyi Minisztérium minden szakmai segítséget megad.

A korrekciók elvégzése után a törvényjavaslat mielõbbi elfogadását ajánlom a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

(10.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage