Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, tisztelt elnök asszony, a szót.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az elmúlt idõszakban egyre súlyosabb és pénzügyileg egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Borsod-Abaúj- Zemplén megye és az ország elmaradott térségeiben lévõ önkormányzatok.

Ezen keresztül még súlyosabb helyzetbe kerültek azok az 500 fõt meg nem haladó önkormányzatok, amelyek falugondnoki rendszert üzemeltetnek. Ez az intézmény, amely az elmaradottságnak, a szegénységnek és az ott élõ emberek életének egyik fokmérõje, az egyre növekvõ forráshiány miatt nem tudja teljesíteni létfontosságú szolgáltatásait, alapvetõ feladatait.

(14.10)

A falugondnoki intézmény fenntartásához, mûködéséhez az elmúlt években hozzájárult a központi kormányzás is. Az idén azonban, úgy látszik, ez a teher is már kifejezetten az önkormányzatok vállát nyomja, pedig a falugondnoki rendszer nélkül ezen elmaradott térségekben lévõ települések szinte ellehetetlenülnek.

A falugondnok napi feladatai közé tartozik az iskolások, óvodások napi szállítása a központi iskolába, mert annyira lecsökkentették a buszjáratokat, hogy az önkormányzat csak önmagára számíthat. Az elöregedett és lassan elnéptelenedõ településeken az idõsekrõl sem lehet megfeledkezni - szociális otthonba szállítás, ebédkihordás részükre; a körzeti orvos által felírt receptek kiváltása és a gyógyszerek széthordása szintén az idõskorúak részére. Sok esetben a kórházi kezelésre való beszállítás is a falugondnokok feladata; de segítenek a településeken minden sürgõs esetben az elesett embereken.

A felsoroltak alapján láthatja, tisztelt miniszter úr, hogy milyen létfontosságú feladatokat lát el ez az intézmény az elmaradott térségekben és településeken. Jó lenne, hogyha a központi kormányzat a minisztérium útján, esetleg azokkal a megyékkel, ahol ilyen rendszer mûködik, megtalálnák a

megfelelõ forrást, hogy ezen településeken ez a hajszálér, de nevezhetném fõütõérnek, tovább funkcionáljon.

Kérdezem ezért a miniszter urat, hogy csõdbe kerül-e a falugondnoki rendszer intézménye, vagy mûködik-e tovább, lesznek-e fenntartási források... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)... ezen intézményrendszerekhez biztosítva, lesz-e pályázati lehetõség.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage