Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt hiszem, hogy nekem nem igazán kell bizonygatni a falugondnoki rendszer jelentõségét. Mint ön is tudja, abban a helyzetben vagyok, hogy jómagam bábáskodhattam az elsõ falugondnoki rendszer kialakításánál Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amikor még semmilyen kormányzati támogatás ehhez nem volt.

Ma is úgy ítélem meg, hogy az azóta országos rendszerré vált, kilenc megyében mûködõ, 253 települést átfogó hálózat, ahogy ön is elmondotta, rendkívül jelentõs az aprófalvak infrastrukturális hiányainak a pótlására.

Éppen ezért örültem annak, amikor az 1996-os költségvetés tárgyalásakor a parlament megemelte az e címen járó összeget 50 millió forinttal, és szeretném tájékoztatni arról, hogy az így most rendelkezésünkre álló 200 millió forintból mintegy 75 millió forintot kifejezetten mûködtetési költségre szeretnénk fordítani, hiszen a falugondnoki rendszer mûködése egy-egy településen a mi számításaink szerint hozzávetõlegesen évente egymillió forintba kerül.

Az összeg leosztásával kapcsolatban is szeretnék tájékoztatást adni. Teljes körû felmérést végzünk mind a 253 településre kiterjedõen, és gyakorlatilag az április 10-én visszaérkezõ adatlapok alapján fogjuk eldönteni azt a módszert, amivel hozzá tudunk járulni ezen vitathatatlanul igen nehéz anyagi helyzetben lévõ önkormányzatok támogatásához, hogy ez a rendszer ne szûnjön meg, mert ennek nem szabad megszûnnie - ebben teljes mértékben osztom az ön álláspontját, és mindent el is fogunk követni, hogy fennmaradjon.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage