Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A rendszerváltozás elsõ évében, 1990- ben Magyarországon a nyugati átlaghoz képest, lakosságszámra vetítve, tízezer fõvel kevesebb rendõr volt, ezért az Antall-kormány programot készített arra, hogy a rendõri létszámot emelje, annak eszközrendszerét korszerûsítse, nyilvánvalóan abból a célból, hogy a polgárok biztonságban érezhessék magukat.

Vitathatatlan tény, hogy az elmúlt kormányzati ciklus alatt a rendõri létszám 4500 fõvel növekedett, a közbiztonság javult, és a rendõrség anyagi és erkölcsi megbecsülése is kedvezõen alakult.

(14.20)

Az elõzõeken túlmenõen korszerû gépkocsik vásárlására került sor, megindult a rendõrõrs-program, amelynek elsõdleges célja az volt, hogy a falusi és a külterületen élõ lakosság közbiztonsága javuljon, a polgár közvetlen kapcsolatba kerüljön az õt védõ rendõrrel.

A Horn-kormány másfél éve alatt 1200 fõ diplomás rendõr távozott az állományból, és a nem éppen jól sikerült 24 százalékos bérfejlesztés hatására várhatóan tömegesen hagyják el a rendõri pályát.

A gazdasági bûncselekmények ugrásszerû növekedése feltétlenül indokolttá teszi a jól képzett, diplomás rendõrök megtartását, hisz nélkülük esélytelen a bûnözés elleni küzdelem. Az is nyilvánvaló, hogy a nettó 28 ezer forintos

átlagfizetés nevetséges ahhoz képest, hogy a rendõr nemcsak több mûszakban dolgozik, hanem személyi biztonságát és életét is kockáztatja.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Szocialista Párt választási programjában kinyilvánította: nem erõs, hanem megfelelõ létszámú, törvényesen és jól mûködõ, hatékony rendõrségre van szükség, valamint deklarálta azt is, hogy "növeli a rendõrök társadalmi elismertségét, javítja szociális helyzetüket és biztosítja a hatékony mûködéshez szükséges technikai feltételeket", kérdezem államtitkár úrtól, hogy az eddig csak a retorika szintjén megfogalmazottak mikor válnak materiális valósággá. Ki védi meg a polgárokat a bûnözõkkel szemben és milyen eszközökkel?

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage