Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Úr! A Newsweek, ismert nemzetközi újság egyik legutóbbi számában egy 15 oldalas magyar melléklet jelent meg. Nos, úgy gondolom, hogy az ország szempontjából ez egy nagy jelentõségû propaganda az ország bemutatására. Többen nyilatkoztak ebben: a magyar kormány részérõl Dunai Imre miniszter.

A melléklet címlapján egy szívet melengetõ felirat áll: "Magyarország 1100 éve Európában". A 15 oldalas mellékletben azonban ez utóbbiról mindössze egyetlenegy mondat található. Ez körülbelül így szól: az ópusztaszeri Feszty- körképen látható, ahogy a magyar törzsek bejöttek a Kárpát-medencébe. Ezen kívül ebben a mellékletben szó van még a költségvetési deficit hiányának alakulásáról, szó van a külkereskedelmi mérlegrõl, szó van a külföldi befektetésekrõl, szó van a privatizációról és a bankokról.

Nos, azt gondolom, hogy ha arról akarunk beszélni, hogy ez az ország egy tízmilliós piac, ha arról akarunk beszélni, hogy ez egy remek hely a bérmunkára, akkor ez egy nagyon ügyes kiadvány. De azt gondolom, hogy akkor, amikor egy kiadvány egy 1100 éves címet visel, 1100 éves ünnepre készül, akkor nem errõl kell beszélni. Akkor, amikor az ipari miniszter megszólal - az informatikától visszhangzó világban -, arról kellene beszélnie, hogy volt Budapesten olyan gimnázium, ahol egy osztályba járt Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Szent-györgyi Albert. De arról is kellene beszélnie, hogy az olasz vasutakat Kandó Kálmán mûvei alapján villamosították. Arról is kellene beszélnie, hogy mi kilenc Nobel-díjast adtunk a világnak.

Úgy hiszem, hogy a Newsweekben két vagy három évenként egyszer lehet megjelenni. De az 1100-as évforduló kapcsán csak egyszer.

Mit ért az önök kormánya az alatt, hogy "1100 éve Európában"? (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage