Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyre gyakoribb jelenség, hogy oktatási feladatok ellátására testnevelõ tanári munkakört edzõi képesítéssel rendelkezõk töltenek be. Ez a tanári képesítés elértéktelenedéséhez vezetõ tendencia. Sérti az oktatási törvényt, amely egyértelmûen kimondja, hogy az iskolai keretek között történõ oktató-nevelõ munkára csak tanítói vagy tanári szakképesítéssel rendelkezõk alkalmasak. A testnevelés vonatkozásában ez a testnevelési tanórákra, illetve a szabadidõ-foglalkozások vonatkozásában testnevelõ tanári képesítést jelent. Az edzõi képesítés az adott sportág keretein belüli edzésvezetésre képesít, tehát törvényes keretek betartása mellett tanári feladatok ellátásához nem elegendõ. Különösen sok edzõ tölt be tanári álláshelyeket tanuszodákban arra hivatkozva, hogy úszásoktatási munkához az úszóedzõ éppúgy érthet, mint a testnevelõ tanár.

Ez, tisztelt államtitkár úr, megítélésem szerint tarthatatlan állapot, különösen akkor, amikor az oktatási intézményekbõl ezerszámra bocsátják el a pedagógusokat, köztük a testnevelõket is.

Az élsportot illetõen évekkel korábban sok edzõi állás szûnt meg egyesületek fizetõképtelensége miatt. Az állástalanná vált edzõk most testnevelõként helyezkednek el. A tanuszodák vonatkozásában szinte általánossá vált, hogy a legjobb, nem régen épült uszodákban a tanuszoda-vezetõ sem testnevelõ. A vízfelület beosztásában így gyakorlatilag az õ szavuk érvényesül, az iskolai szféra a vízterület kihasználása szempontjából egyértelmûen hátrányos helyzetbe kerül. Tudom, hogy ezen a területen joghézag van, de az iskolai érdekek azt diktálják, hogy testnevelõ töltse be ezt a munkakört.

Éppen ezért kérdezem tisztelettel államtitkár úrtól, mit kíván tenni a tárca annak érdekében, hogy a tanuszodákban testnevelõ tanárok végezzék az iskolai úszásoktatást edzõk helyett. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage