Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor én ezt az interpellációmat beadtam januárban, akkor még Bokros Lajos pénzügyminiszter úrnak címeztem. Azért neki, mert éppen egy év óta, mióta fennáll ez az olajügy, az õ nevéhez fûzõdik. Hát õ nincs már itt. Ön jól fogyasztotta ezeket a pénzügyminiszter urakat, ön még megvan, hál' Istennek. (Derültség.) Érti is ezt a dolgot, mert mindazóta ott van, amióta ez az ügy fönnáll.

Tavaly május 30-án interpelláltam elõször tüzelõolajügyben. Aggódtam az olajjal fûtõk nehéz helyzetbe hozása miatt. Most már mindenki tudja, nem alaptalanul. Az akkori pénzügyminiszter úr megnyugtatott, lesz kompenzáció. Nem lett. Valami egészen más pénzosztás lett, amibõl legkevesebbet az olajjal fûtõk kaptak, legtöbben egyáltalán nem is kaptak. A tavalyi 34 forintos árhoz viszonyítva a mai napig több mint háromszorosára emelkedett a tüzelõolaj ára, tehát 200 százaléknál is több az áremelkedés az egy évvel ezelõttihez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy egy kétszobás családi ház fûtése ebben a fûtési szezonban, tessék most ezt jól megfigyelni, 300 ezer forintba kerül. Olajégõvel fûtött kazán esetében áll fenn ez a dolog. Ez a középosztály számára már teljesen megfizethetetlen.

Szeptemberben ismét interpelláltam a tûzelõolajügyben. Azt kifogásoltam, miért építettek a tüzelõolaj árába Útalapot, hiszen az olajkazánok, olajkályhák nem közlekednek autópályákon. Nagy bölcsen be is látta a pénzügyi

kormányzat, hogy igazam van. Kivették az árból az Útalapot, 12 forint 10 fillért. Viszont ugyanennyivel megemelték a fogyasztási adót. Szenzációs találmány volt, ezt csak egy, Panamában végzett, magát pénzügyi zseninek tartó személy tudta kitalálni, vagy talán egy általános iskolai harmadik vagy negyedik osztályos gyerek is kitalálta volna, hogyha egyikbõl kiveszi, ugyanannyit rátesz az adóra, akkor ugyanannyi lesz az ára.

Kérdezem államtitkár úrtól: miért büntetik a tûzelõolajjal fûtõket? A pénzügyi kormányzat miért épített be a tûzelõolaj literenkénti árába 12 forint 10 fillérrel több adót, mint ami a gázolaj árában van? Kíváncsian várom öntõl az elfogadható választ. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage