Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Képviselõ úr több ízben interpellált tûzelõolajügyben, melynek során aggodalmának adott hangot az olajjal fûtõk helyzete miatt. Jelenlegi válaszomban a kérdésében megfogalmazott, s elsõsorban a háztartási tüzelõolaj fogyasztói árát érintõ kérdésekrõl tájékoztatom önt. A háztartási tüzelõolaj fogyasztói ára az üzemanyagtöltõ állomásokon is forgalmazott hasonló termék, vagyis a gázolaj fogyasztói árával azonos, mely '96. márciusban literenként 100-105 forint között változott. A fogyasztói ár 46 forint 80 fillér fix tételû fogyasztási adót és 25 százalékos mértékû áfát tartalmaz. A terméknek mind a termelõi ára, mind a kereskedelmi árrése szabad árkategóriába tartozó, s mint ilyen, kialakulása alapvetõen a termelõk és kereskedõk döntésének függvénye.

(15.20)

A háztartási tüzelõolaj és a gázolaj fogyasztói árának lényegében vett azonossága a visszaélések elkerülésének alapvetõ feltétele. Ennek ön által kifogásolt adózási feltételeit - véleményem szerint - helyesen állapította meg az Országgyûlés.

Tájékoztatom arról, hogy '96-ban a költségvetési törvény 7 milliárd forint támogatási keretet biztosított a háztartási tüzelõolajjal fûtõk számára. A költségvetési törvény 20. § (1) bekezdésének, illetve a törvény V. számú mellékletének 16. pontja a vonatkozó 7 milliárd forintos elõirányzatnak a hto- támogatásra vonatkozó felhasználását együttes miniszteri rendelet kiadásával írta elõ.

A települési önkormányzatok számára a népjóléti miniszter, a belügyminiszter, az ipari és kereskedelmi miniszter és a pénzügyminiszter 4/1996. február 16-i együttes rendeletében foglaltak szerint került elosztásra a támogatási összeg. Ennek hatásait interpellációjának januári beadásakor képviselõ úr értelemszerûen még nem érzékelhette. A Népjóléti Minisztérium részletes országos felméréssel alapozta meg a jogszabályban a 7 milliárdos összeg elosztását. Mint ön elõtt is ismert, minden önkormányzatnak lehetõsége volt a tüzelõolajjal fûtõ háztartásokat a lakásnagyság függvényében felmérni.

A jogszabályban a költségvetési törvény alábbi elõírásai kerültek érvényesítésre:

A rendelet az önkormányzati támogatás összegeit és az átutalás módját határozza meg, valamint a támogatható lakossági kört szabályozza. A települési önkormányzatok számára viszont a felhasználásról szóló döntést, a támogatás összegét, a lakosság elszámoltatásának módját saját hatáskörben hagyta. A rendelet értelmében támogatásra jogosult az a háztartás, amelynél lakóhelyként vagy tartózkodási helyként bejelentett lakásban, családi házban, épületben egyedileg biztosított alapvetõ fûtési mód a hto, a fûtést tüzelõolajat használó központi hõellátás vagy távhõszolgáltató cég biztosítja, vegyes fûtési mód esetén legalább egy lakószobát kizárólag háztartási tüzelõolajjal fûtenek. A támogatás adható alkalmanként és havi rendszerességgel. Egyszeri támogatás adható azon háztartások részére, amelyek az általuk lakott lakás fûtési rendszerét gazdaságosabb fûtési móddal váltják fel. Támogatás csak akkor állapítható meg, ha a lakóhelyként vagy tartózkodási helyként bejelentett lakásban a háztartás tagjai életvitelszerûen ott tartózkodnak.

A jogszabály a települési önkormányzatok részére a támogatást a következõ ütemezés szerint biztosítja:

A Magyar Államkincstár a '95/96-os fûtési szezon második feléhez kapcsolódóan a hozzájárulás összegének 30 százalékát február hónapban, 30

százalékát március 10-éig utalta át az önkormányzatoknak, míg a '96-97-es fûtési szezon elsõ feléhez kapcsolódóan a hozzájárulás összegének 30 százalékát szeptember 10-éig, 10 százalékát november 10-éig fizeti majd ki. A települési önkormányzatokat megilletõ konkrét összeget a négy miniszter együttes rendeletének melléklete tételesen tartalmazza. Példaszerûen említem, hogy egy 61-80 négyzetméter körüli házban élõ négyfõs család után, ha hto-val fûtenek, az önkormányzat egy fûtési idényre 42 ezer forint, azaz hat hónapon át havi 7 ezer forint támogatási lehetõséget kapott.

A jogszabály meghatározza azokat a speciális, egyedi eseteket is, amelyekre a féléves elszámolás függvényében pótigény nyújtható be. A pótigényekre elkülönített központi tartalékkeret áll rendelkezésre. A rendelet azt is meghatározza, hogy a támogatásban részesülõ állampolgároknak milyen elszámolási kötelezettsége van az önkormányzatok felé. Ennek részletes szabályait az önkormányzat egyedi rendeletében jogosult szabályozni és a helyileg szokásos módon közzétenni.

Kérem képviselõ urat, a februári rendelkezést követõen kialakult helyzetre tekintettel, válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage