Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Azoknak az embereknek, akik húsz-huszonöt évvel ezelõtt olajfûtésre rendezkedtek be, létfontosságot jelent a háztartási tüzelõolaj. Nem luxuscikk ez, egyszerûen nélkülözhetetlen, különösen ilyen kemény, hosszú télben, mint az idei is volt.

Ezért érthetetlen az, hogy magasabb fogyasztási adót épített be a pénzügyi kormányzat a hto-ba, mint a gázolajárba. A magas, 200 százalékos áremelés szintén elfogadhatatlan egy létfontosságú cikk esetében.

Decemberben Bokros-Mikulás úr a gyerekeknek cukrot osztogatott kint a téren, közben az otthon melegét elvette tõlük azzal, hogy egy ilyen magas áremelést hajtott végre a fûtõolaj esetében.

Ezen túlvagyunk, én azt vártam, hogy a jelenlegi pénzügyi kormányzat belátja azt, hogy nem lehet a háztartási tüzelõolajat és a mezõgazdaságban felhasznált gázolajat olyan magas áron árusítani, olyan magas fogyasztási adót kiróni rá, mint a közúti forgalomban elfogyasztott gázolaj árára.

Úgy látszik, ez nem jut el a tudatába a Pénzügyminisztériumnak, ezért nem tudom elfogadni a válaszát. Én azt kérem most is az államtitkár úrtól, gondolja meg a pénzügyi kormányzat azt, hogy a mezõgazdaságban kitermelhetetlen a mostani - ha jól tudom - 103 forint 90 filléres gázolajár. Ugyanígy megfizethetetlen fûtõolajárban is ez a 103 forint 90 fillér. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Sokkal több visszaélés történik ilyen esetben, amikor kompenzációt osztanak. Ha utalvány lenne, jobban ellenõrizhetõ lenne, és akkor mégis kedvezõbben kapnák a fûtõolajat a fûtést használók.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage