Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Annak ellenére, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió munkatársainak többsége kitûnõ szakértõ, nem mondhatjuk jelenleg, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió tárgyilagos. Sajnálatosan a nemzetközi hírnevünk sem jó, mert az Egyesült Államok külügyminisztériumának "Emberi jogok" címû jelentésében - amelyet minden évben kiadnak, és körülbelül 200 országot tesznek mérlegre, miképpen valósulnak ott meg az emberi jogok - a magyar hírszolgálatról ezt írják: "A Magyar Rádió és a Magyar Televízió állami tulajdonban van, így lényegében teljes monopóliumot élveznek a hírszolgálat közlésére, a költségvetésüket pedig a miniszterelnök ellenõrzi." Ez nemzetközi viszonylatban a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban természetesen nem objektív, és ha figyeljük a szerkesztõk és fõszerkesztõk munkáját, azt mondhatnám, önkény van, sõt bizonyos cenzúra, mert õk válogatják ki, mi a fontos és mi nem fontos.

A Kereszténydemokrata Néppárt tudatában van annak, hogy az elmúlt ötven évben az elektronikus hírszolgálat nagyhatalommá lett: bejött otthonunkba, az embereket befolyásolja, sõt irányítja, és ha ez jó irányba megy, az nevelõ, elõnyös, de ha rossz, akkor mérhetetlen károkat okoz.

Az államtitkár úr válasza nem nyugtatott meg abban - mert azt is kérdeztem -, célja-e a kormánynak, hogy valóban végre hazánkban létrejöjjön egy tárgyilagos, józan, tisztességes hírszolgálat. A Kereszténydemokrata

Néppárt csak addig támogatja a törvény végrehajtását, amíg bízunk abban, hogy negyvenéves félrevezetés, hatévi bizonytalanság után olyan intézmény születik meg, amit nyugodtan lehet hallgatni, mert tudjuk, hogy tárgyilagos, józan és tisztességes híreket kapunk.

Nem tudom elfogadni a válaszát. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage