Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Egy év óta állandóan kórháziágy-csökkentésrõl, profilváltásról, krónikuságyak, ápolási otthonok kialakításáról hallunk, és az abból eredõ megtakarításokról. Egy átalakított kórház példáján, mint az állatorvosi lovon látható, hogy a kapkodva, átgondolatlanul hozott intézkedések milyen eredményre vezetnek.

A Balassa János Kórházban 1995. október 1-jétõl az üzemegészségügy megszüntetésével 70 embert kellett felmenteni. A felmentéssel járó összeg csaknem 30 millió forint, ebbõl mindössze 15 milliót kapott meg az intézmény. Az aktív ellátás megszüntetése, 200 ápolási és 150 krónikuságy kialakítása következtében újabb 46 embert bocsátanak el; felmentésük 9,5 millió forint. Az intézmény - amely korábban is alulfinanszírozott volt, ám adósságot nem halmozott fel - most kifizetetlen számlákkal vívódik, hiszen a más célokra, például betegellátásra szánt összegbõl kellett csaknem 24 millió forintot kifizetnie a felmondások miatt. A végkielégítésekrõl - amelyek a munka törvénykönyve szerint járnak - még szó sem volt, pedig ehhez még legalább 32 millió forint kellene. Most az új ápolási intézmény ott tart, hogy a dolgozók fizetésére nincs meg a fedezet. És akkor hogyan törõdhetnek a bent fekvõ betegekkel?

Kérdezem miniszter urat: az átszervezett kórház csõdbe jut-e az átszervezés után? Mibõl fizessék ki a márciusra járó béreket?

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage