Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ! A váci és gödöllõi primér körzetek távbeszélõ-ellátásáról már többször tájékoztattam a tisztelt Házat, elmondtam, hogy a lakossági jogos igények mielõbbi kielégítése érdekében áttekintjük a körzetek telefonellátásában mutatkozó szakmai és jogi problémákat, a koncessziós szerzõdés teljesítését pedig folyamatosan ellenõrizzük. A szerzõdésben megkülönböztetett figyelmet fordítottunk arra, hogy azok érdekei, akik a belépési díjat megfizették, ne sérüljenek. Egyértelmûen rögzítettük, hogy akiknek a korábbi befizetése meghatározott idõn, azaz 30 napon belül eljutott a társasághoz, nem kell további hozzájárulást teljesíteniük.

Vác és Gödöllõ térségében 1990 körül spontán indultak meg a telefonfejlesztésre irányuló lakossági kezdeményezések. Ez az önkormányzatok által felvállalt módszer nem felelt meg a hatályos jogszabályi feltételeknek. Ugyanakkor az ágazati miniszternek nincs jogszabályi ráhatása arra, hogy a távközlés fejlesztésérõl rendelkezõ szabályokon kívüli - hangsúlyozom, szabályokon kívüli - körben öt évvel ezelõtt kialakult helyzetet rendezze. Nem jogosult arra sem, hogy a koncessziós társaság belügyeibe, például a személycserékbe beavatkozzék. Nem teheti meg azt sem, hogy bármiféle feljelentés esetén a büntetõeljárás menetét befolyásolja, ahogy azt képviselõ úr kérdése sugallja. A miniszter ebben az esetben azért felel, hogy a koncessziós pályázat nyertese által alapított koncessziós társaság a szerzõdésben vállaltaknak megfelelõen mûködjék, ennek megfelelõen ebben a körzetben '96. szeptember 30-ától a távbeszélõ-igénylõk 90 százalékánál 6 hónapon belül, további 8 százalékánál pedig 12 hónapon belül beszerelje a telefont.

A magam részérõl a jogos igények miatt a leghatározottabban számon kérem a lakosságot érintõ fejlesztések megvalósítását. A számonkérést már megkezdtük, és beszámoltattuk a Digitel vezérigazgatóját. Amennyiben a szerzõdésben vállalt kötelezettségek nem teljesülnek, élni fogok a rendelkezésemre álló

szankcionálással, kötbér-érvényesítéssel, a koncesszió idejének csökkentésével, illetve végsõ soron a szerzõdés felmondásával. Remélem, hogy erre az utóbbi súlyos szankcióra nem kerül sor, annál is inkább, mivel a munkákat március elején végre elkezdték... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti az idõ leteltére.) ..., azóta 860 új elõfizetõt kapcsoltak be a távközlési hálózatba. A társaság a jelenleg érvényes vállalása szerint betartja a szerzõdést, amelyet felügyeletünk folyamatosan ellenõriz. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage