Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Mindennek megvan a maga ideje, többek között a jövedelemadó-törvények mértékeinek meghatározására is megvan a megfelelõ idõ. Ez a megfelelõ idõ minden évben az év vége táján van, amikor a következõ évi adótörvényekrõl és az ezzel összefüggõ költségvetésrõl tárgyalunk. Akkor a Fidesznek - egyébként õszinte sajnálatomra - nem volt ilyen javaslata, és nem volt olyan javaslata sem, amivel megfelelõképpen támogathatott volna olyan elgondolásokat, amik ilyen irányú adótörvény- módosítást céloztak meg.

Most kicsit késõn ébredt föl a Fidesz - így van -: elõször februárban nyújtott be módosító indítványt a személyi jövedelemadó törvényhez, amivel csupán 50 milliárd forinttal kívánta növelni az állampolgárok adóterhelését. Majd rájõve erre, hogy itt tévedés történt, és nem gondolták meg alaposan, hogy mit nyújtanak be, ettõl elálltak, majd most benyújtottak egy olyan javaslatot, amivel 100 milliárd forinttal kevesebb adóbevétel érné a költségvetést.

Az egyik probléma ezzel a javaslattal az, hogy mind az adóigazgatást, mind a munkáltatókat megoldhatatlan probléma elé állítja, hogy az év közepén, nyáron, nekik az egész évre visszamenõleg, gyorsan korrigálni kell az adóelõlegeket, és egy egészen új rendszerre kellene átállítani - most már néhány hónapnyi idõtartamra - az adóeljárás szabályozását.

A nagyobbik probléma az, amivel minden költségvetési vitában adós maradt a Fidesz, hogy azt a kiesõ 100 milliárd forintos bevételt mivel kívánják pótolni. Attól, hogy 4 százalékponttal csökken a marginális adókulcs, nem gondolhatják komolyan, hogy hirtelen mindenki öntudatra ébred, és rohan majd

adót fizetni, bevallja az eddig eltitkolt jövedelmét, és a feketegazdaságból hirtelen fehérgazdaság lesz. Csak az történhet, hogy errõl a 100 milliárd forintról le kell mondani az országnak... (Az elnök poharának megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt a rendelkezésére álló idõ leteltére.)... - utolsó mondatom! -, ami nagyobb összeg, mint egy évi családi pótlék teljes összege.

Hogyha ilyen javaslatokat tesznek, kérem, mondják meg azt is, hogy milyen módon kívánják ezeket a problémákat megoldani. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage