Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz parlamenti frakciója teljes mértékben osztja a Pénzügyminisztériumnak azt a véleményét, hogy technikai akadálya nincs az adótörvény év közbeni módosításának. Annál is inkább nincs ennek akadálya, mert erre már a parlament 1994-es ciklusa óta is jó néhány alkalommal sor került. Sor került többek között 1995 februárjában, amikor Gaál Gyula nevével került a Ház elé egy szja-törvénymódosító javaslat, amely állítólag 35 milliárdos összegben módosította a '95-ös költségvetést.

Szeretnék válaszolni arra a szerintem indokolatlan vádra, hogy a Fidesz a költségvetési vitában 1995 végén nem tette meg a javaslatait. A Fidesz ugyanis támogatta azt a javaslatot, amely 44 százalékos kulccsal és 0 százalékos kulccsal került a tisztelt Ház elé. Mi éppen azt furcsállottuk, hogy miután az SZDSZ nem támogatta a 48 százalékos adókulcsot, ezek után minden gond nélkül megszavazta az 1996-os költségvetés összegét. (Közbekiáltás jobbról: Így van!) Mi ezt nem tartottuk fair eljárásnak. (Közbekiáltás jobbról: Farizeusok!)

Én tehát azt hiszem, hogy ez a javaslat a felhozott vádakkal szemben kiállja a kritikát; lehet év közben módosítani adótörvényt, erre ebben a Házban jó néhány alkalommal volt példa. Technikai akadálya sincs ennek a módosításnak, hiszen a Pénzügyminisztériumban elmondták, hogy lehetséges visszamenõlegesen az adókulcsok megváltoztatott mértéke után kifizetni ezt az összeget.

Itt egyetlenegy dologról van szó, tisztelt Ház: politikai akaratra van szükség az Országház többsége részérõl abból a szempontból, hogy akar-e adókulcsot csökkenteni vagy nem akar. Sajnálattal vennénk tudomásul, ha a Fidesz ez irányú szándékát a Ház többsége nem támogatná.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage