Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! 1996 májusában a WHO-CINDI program, az "Egészséges városok" programja, a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Mentálhigiénés Programiroda közösen ismét megszervezi a "Hagyd abba és nyersz!" dohányzásellenes programot.

Ez a program legalább húsz országban azonos idõben kerül megrendezésre, Magyarországon immár másodszor. '94-ben 7 ezer dohányzó részvételével rendezték az elsõt, akkor több mint 2 ezer felnõttnek sikerült leszoknia a dohányzásról.

E program lényege, hogy minden nagykorú személy, aki legalább egy éve rendszeresen dohányzik és le akar szokni a dohányzásról, továbbá vállalja, hogy 1996. május 2-ától legalább négy hétig nem gyújt rá, részt vesz egy sorsoláson, melyen 400 ezer forint értékû külföldi családos üdülést lehet nyerni. A nemzeti fõdíjak nyertesei között kisorsolják az 5 ezer dolláros európai fõdíjat, melyet a finn CINDI-program ajánlott fel. Az európai fõdíj átadására Finnországban kerül sor.

A részvételi szándékot jelentkezési lapon kell bejelenteni két tanú megnevezésével, a jelentkezési lapok a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatoknál, a gyógyszertárakban, a háziorvosi rendelõkben, a védõnõknél, az iskolákban lesznek kaphatók. Ezeket május 2-án 24 óráig lehet postára adni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Egy olyan országban, ahol a dohányzásnak tulajdoníthatóan évente több mint 30 ezer haláleset következik be, azt hiszem, ez a program valóban országos ügy. Úgy gondolom, hogy a "Hagyd abba és nyersz!" cím nem pusztán a különféle díjak megnyerésére vonatkozik, hiszen aki abbahagyja a dohányzást, az sokkal jobb közérzetet, kisebb fáradékonyságot, köhögésmentes reggeleket, tüdõrák és infarktus nélküli életet nyer.

Tisztelt Képviselõtársaim! Eleget téve az országos tisztifõorvos kérésének, hogy minden rendelkezésemre álló eszközzel segítsem ennek a programnak a végrehajtását, elmondtam önöknek ezt a napirend elõtti hozzászólást, és önöket is kérem arra, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék e program végrehajtását. Kérjék meg saját maguk által választott vezetõiket, hogy a nyilvánosság elõtt ne dohányozzanak és ne propagálják a dohányzás elõnyeit, még akkor sem, ha erre egy showmûsorban kerül sor. Köszönöm a figyelmüket. (Zaj a bal oldalon, taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage