Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Mostanában szinte nem múlik el nap anélkül, hogy miniszterek vagy prominens kormánypárti képviselõk ne deklarálnák valamilyen szinten az inflációellenes harc kormányzati fontosságát. Hol azt halljuk, hogy pénzügyminisztériumi elõterjesztés készül, hol jövõbeni kormányülésekrõl szól a fáma vagy a hír, hol pedig a kormányszóvivõ jelenti be azt, hogy a versenyszférában túl magasak voltak a bérek.

Mindeközben az infláció jó egészségnek örvend, közel 30 százalékot ért el az elmúlt egy év leforgása alatt a statisztikai mutatók szerint. A kormány 1996-ra 20 százalékos inflációt tervezett, és változatlanul ezzel számol még annak ellenére is, hogy januárban 4,5 százalékos, februárban 2,3 százalékos infláció volt, azaz a 20 százalékos egész éves szint közel egyharmada teljesült már az elsõ két hónap után.

Közismert, hogy év elején jelentõs mértékben emelkedtek a fogyasztói árak, többek között drágultak a postai és közlekedési szolgáltatások, megugrottak az energia- és gyógyszerárak is. Jónéhány közgazdász utalt arra, hogy az áremelkedések egy bizonyos része központi intézkedésekbõl fakadt, azaz azokban kormányzati döntések is szerepet játszottak. Ugyanakkor tavaly a reálbérek 12 százalékkal csökkentek, amire utoljára az '50-es évek elején volt példa Magyarországon.

A kormány tehát véleményünk szerint kétarcú politikát folytat, amikor szavakban infláció elleni küzdelemrõl beszél, ugyanakkor - a szokásos baloldali gazdaságpolitikát folytatva - inflációval próbálja a béreket elértékeleníteni és a belsõ fogyasztást csökkenteni.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt a magyar gazdaság egyik súlyos problémájának tartja az igen magas inflációs szintet. Éppen ezért elvárjuk, hogy a kormány ne csak szavakban foglalkozzon az infláció kérdésével, hanem valóban tegyen érdemi lépéseket az inflációs szint leszorítására.

Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt, látva a kormány halogatását, egy antiinflációs javaslatcsomagot készített, és ezekben javaslatokat teszünk, azonnal megléphetõ konkrét javaslatokat a kormány számára. Ebben a nyolcpontos anyagban javasoljuk, hogy a kormány elsõként az inflációs várakozások csökkentése érdekében hozza nyilvánosságra antiinflációs politikája elemeit, valamint az ezzel összefüggõ gazdaságpolitikai programot. Véleményünk szerint ugyanis a jelenlegi magas inflációs szint egyik legfõbb oka a lakossági bizalom teljes hiánya.

Elengedhetetlennek tartjuk továbbá, hogy az antiinflációs politika jegyében az adórendszer a jövedelmek helyett a fogyasztást adóztassa. Erre kötelezi a kormányt a kormányprogram és a korábbi választási ígéretek is.

Javasoljuk, hogy a kormány az adóreform keretében az adókulcsok sorozatos emelése helyett kezdje meg egy adózáson alapuló jövedelempolitika elemeinek bevezetését. Javasoljuk továbbá, hogy a kormány a háromoldalú érdekegyeztetés megtorpedózása helyett az Érdekegyeztetõ Tanácsban törekedjen betartható és ellenõrizhetõ bér-ár irányelvek kidolgozására és elfogadtatására.

Újra megismételjük azt a korábbi véleményünket, hogy az energiaárakat meghatározó egyes jogszabályok tételes felülvizsgálatával és ezek módosításával csökkenteni lehet az inflációt. A kormány eddig egyszer sem lépett fel kezdeményezõen, amikor privatizációs szerzõdések megkötése után az új tulajdonos indokolatlan költségeket terhelt át a lakosságra. Példaként hadd említsem meg, hogy a gázszolgáltató vállalatoknál az úgynevezett hálózatfejlesztési hozzájárulás meghatározásánál gyakorlatilag az új tulajdonos olyan költséget tud átterhelni a lakosságra, amilyet akar.

Az adófizetõk pénzével történõ szigorúbb elszámolás érdekében javasoljuk, hogy az Országgyûlés minden év végén kapjon részletes és teljes tájékoztatást a kormányzati garanciavállalásokról. Az antiinflációs politika érdekében javasoljuk, hogy a kormány erõsítse meg az állami bevételek beszedésével, behajtásával foglalkozó intézményeket. Ennek költségvetési kereteit az adott év költségvetési keretein belül biztosítani kell. A Fidesz erre tavaly decemberben tett érdemi javaslatot, sajnos, akkor a kormánypártok ezt a javaslatunkat nem fogadták el.

Végül pedig elvárjuk, hogy a vállalkozások piaci támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a kormány a piacgazdaságokban bevált és használt eszközökkel próbálja csökkenteni a hitelkamatok igen magas szintjét. Példaként hadd említsem meg erre, hogy több olyan külföldi hitelt kapunk, amikor ezt a magyar kormány támogatásként helyezi ki pénzintézetekhez, és ezek igen magas szinten adják tovább ezeket a hiteleket.

Ezek a Fidesz antiinflációs csomagjának javaslatai, kérjük, hogy a kormány érdemben foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage