Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõ urat nem szeretném kompromittálni, de a bevezetõ szavaktól eltekintve olyan érzésem volt, mintha kifejezetten a kormány javaslatait mondaná itt el. Ebbõl következõen köszönettel veszem azokat, és teljes mértékben egyetértek a szakmai javaslataival. Az a bevezetõ, amely ehhez tartozik, az szükségképpen abból a helyzetbõl adódik, hogy egy ellenzéki képviselõ a kormányról jót nem mondhat.

Végigmenve azokon a gondolatsorokon, amelyeket a képviselõ úr elmondott, szeretném megerõsíteni azt, hogy április közepén a kormány foglalkozni fog az antiinflációs programmal, és azokat a témákat is érinteni fogja, amelyeket a képviselõ úr említett: egyebek között a kamatcsökkentés kérdését - a jelenlevõk pontosan tudják azt, hogy az elmúlt hónapokban lényegesen csökkent a kamatszint -, az árfolyam-politika kérdését, az érdekegyeztetés és az energiaárak problematikáját. Az adórendszerrel kapcsolatos javaslataink ismeretesek, hiszen a sajtó többször foglalkozott vele; ez '97-es téma lehet csupán.

Egészében véve azt kell mondanom, hogy a kormány az infláció elleni fellépést alapvetõ kérdésnek tartja. Teljesen egyezik a véleményünk abban, hogy az inflációs várakozásokat kell lehûteni, azokat kell lecsökkenteni, hiszen ott jelentkezik egyfajta olyan felfûtött várakozás - sajnos most már hosszabb ideje -, ami az inflációt tovább nyomja felfelé. A jelzéseink egyébként olyanok, hogy az év második felében ezek az inflációs várakozások lefelé mennek. Ezzel együtt is az a szándékunk, hogy decemberrre 20 százalék fölé ne menjen az infláció. Ez a kormány törekvése.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage